Vilka prioriteringar görs? Vilka mål har vi? Hur axlar vi de stora utmaningarna som framtiden lägger på oss alla?
Efter valet, hösten 2014, efterträddes det tidigare moderatledda alliansstyret av ett rödgrönt. Den viktigaste och mest prioriterade frågan var att försöka komma till rätta med situationen i sjukvården i allmänhet och på Akademiska sjukhuset i synnerhet.
Sjukhusets stora underskott var förskräckande, vårdköerna alltför långa och stämningen inom personalkollektivet var långt ifrån positiv.
Under 2015 stärkte vi därför Akademiska sjukhuset med en halv miljard, pengar som gav sjukvården ett nödvändigt andrum för att kunna ta tag i de stora utmaningar som fanns.
Resultatet av det arbetet syns i den årsredovisning som presenterades i regionfullmäktige i april. Bokslutet slutar på ett positivt resultat, vi har fått kontroll på kostnadsutvecklingen, framförallt genom att minska administrationen och bromsa utvecklingen för inhyrd personal.
Allra mest glädjande är att Akademiska sjukhuset har vänt utvecklingen och klarar sin fastställda budget.
Det är ingen hemlighet att Region Uppsala, trots att vi nu har kontroll på ekonomin, står inför stora utmaningar under de kommande åren. Kostnaderna för sjukvården ökar i takt med att vi glädjande nog lever allt längre. Nya vårdmetoder och nya effektiva läkemedel innebär också ökade kostnader som måste hanteras. Utmaningarna förstärks också av en lång rad beslut om investeringar som togs under det tidigare styret. Beslut om investeringar har många gånger gjorts på ytterst osäkra prognoser och ökade driftskostnaderna kopplade till dessa investeringar kommer att få långtgående effekter.
I det förslag till budget som kommer att diskuteras i veckan gör vi trots de ekonomiska utmaningarna framförallt två viktiga strategiska satsningar.
1 För det första uttrycker vi en stark viljeinriktning om att göra satsningar på primärvården. Det handlar om att primärvården får en större roll som första linjens vård närmast medborgarna. I framtiden kommer en större del av den sjukvård som i dag bedrivs inom de stora sjukhusen att förläggas till vårdcentraler och till och med patientens hem. Budgeten är ett första viktigt steg i den nödvändiga omställningsprocessen.
2 Den andra viktiga insatsen handlar om att stärka förutsättningarna för att rekrytera personal. Vi står under kommande år inför stora rekryteringsbehov, bland annat på grund av pensionsavgångar. För att komma till rätta med dessa problem föreslår vi därför en kraftig utökning av antalet AT-läkare inom Region Uppsala.
Mot detta rödgröna alternativ står en splittrad allians. Liberalerna har en lång rad ofinansierade förslag till satsningar inom framförallt specialistsjukvården. Centerpartiet vill se stora satsningar på såväl nya vårdcentraler som kollektivtrafik och Kristdemokraterna vill genomföra en lång rad specifika och väldigt kostsamma satsningar inom kollektivtrafiken samtidigt som man driver frågan om att förstatliga Akademiska sjukhuset. Allt detta ska finansieras av en stram moderat finanspolitik som innebär generella tvåprocentiga effektiviseringar inom alla verksamheter.
Dessutom hänger hela tiden hotet om privatiseringar över oss från såväl Moderaterna som Liberalerna.
Det enda alliansen verkligen tycks vara överens om är att man vill genomföra en ytterligare höjning av kostnaden för månadskortet i kollektivtrafiken.
För oss är de politiska alternativen inför nästa års val till landsting och region tydliga. På den ena sidan står en ansvarfull politik med satsningar på den generella välfärden och grön omställning. På den andra sidan står en spretig borgerlighet där tre partiers pigga idéer ska samsas inom ramen för en snäv moderat ekonomisk hushållning.
Börje Wennberg, regionråd (S), Malena Ranch, regionråd (MP), Vivianne Macdisi, regionråd (S), Jenny Lundström, regionråd (MP), Bertil Kinnunen, regionråd (S)