I dag är ungefär en halv miljon svenskar företagare. Ungefär 96 procent av dessa är småföretag med färre än 10 anställda. Även vården är en småföretagarbransch. Av drygt 15 000 vårdföretag har 94 procent färre än 20 anställda.
Antal nya företag som startas i ett land är en indikator på hur företagandet ser ut i olika länder. Jämfört med övriga europeiska länder startas förhållandevis få företag i Sverige. Diskussionen om ”vinster i välfärden” är ett konkret exempel på hur den politiska debatten påverkar viljan att driva företag. Nyföretagandet minskade kraftigt i samband med valrörelsen 2014 och valrörelsen 2018. Allt tyder på att Socialdemokraterna kommer att lyfta diskussionen kring ”vinster i välfärden” även i valrörelsen 2022. Det kommer sannolikt – återigen – att påverka nyföretagandet i Sverige.
De flesta startar företag i de branscher där de har erfarenhet. Eftersom svensk arbetsmarknad har en sned könsfördelning – där kvinnor i högre utsträckning arbetar i sektorer som skola, vård och omsorg – slår diskussionen om ”vinster i välfärden” hårt mot kvinnors företagande. Det är synd. Vi behöver fler kvinnor som startar, äger och driver företag.
Företagandet inom vård och omsorg har dessutom en positiv inverkan på jämställdheten. Enligt Vårdföretagarna leds 62 procent av vård- och omsorgsföretagen av kvinnor och en grundutbildad sjuksköterska som arbetare i privat verksamhet har 3 600 kronor mer i lön än den som arbetare i offentlig sektor. Vill man att makt och pengar ska fördelas mer jämnt mellan könen, då är företagande inom vård och omsorg eftersträvansvärt.
Valfrihet och jämställdhet är viktiga frågor för väljarna. 96 procent av svenska folket anser att det är viktigt att kunna välja (eller välja bort) sin vård- och omsorgsgivare. I maj 2021 kom Socialstyrelsen med rapporten Små utförares möjlighet att verka inom vården. Där framgår tydligt att det finns stora fördelar med mångfald inom primärvården. Det finns också förslag på förbättringar i regelverken. I propositionen 2019/20:164 Inriktningen för en nära och tillgänglig vård – en primärvårdsreform lyfter regeringen fram att en stärkt primärvård är av grundläggande betydelse för såväl enskilda patienter som befolkningen i stort.
Regelverk och lagar i all ära – men ska Sverige få fler små och medelstora företag inom vård och omsorg är den enskilt viktigaste framgångsfaktorn attityden. Här har S lång väg att gå.