Vår samordningsberedskap är god?

Det är hög tid att det införs ett samordningscentrum för de svenska institutionerna för samhällsskydd, beredskap, säkerhet och försvar, skriver Linnea Hylén.

Linnea Hylén

Linnea Hylén

Foto:

Debatt2017-03-16 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan barnsben har vi alla blivit itutade att det är viktigt att vara förberedd inför presentationen, provet eller tävlingen. Förberedelse och övning behövs inom det mesta, likväl som på samhällets högre nivåer. I dagsläget har Sverige ett flertal civila som militära myndigheter och organisationer som på ett eller annat sätt sysslar med försvars-, säkerhets- och krisberedskap. När infrastrukturen slås ut, kommunikationer rubbas och kanske till och med att gröna gubbar marscherar på svensk mark finns det olika planer för att möta hoten.

Det är livsviktigt för vårt samhälles överlevnad, däremot är den svenska beredskapen inte alltid så god som den kan verka.

Kritik har riktats mot försvarets resursbrist, vilket är en mycket angelägen fråga som helst skulle behövts åtgärdas i går. Dock är det oroväckande att inte fler ryckt på ögonbrynen gällande den bristande formella samordningen mellan svenska myndigheter.

Svensk myndighetsutövning är – på gott och ont – internationellt unik.

Avsaknaden av ministerstyre till förmån för myndigheters självständighet avsmalnar det politiska svängrummet, vilket minskar risken för tillfälliga demokratiska underskott vid politisk turbulens. Självständigheten existerar även mellan myndigheterna som saknar en högre insats som kan ge formella, gemensamma direktiv.

Under vissa omständigheter behöver myndigheter stödja varandra för samhällets bästa, särskilt i kris och krig.

Samarbete är A och O för att minska resursslöseri, samt öka effektiviteten i krisarbetet. I nuläget finns få, om än inga heltäckande formella organ som samordnar svenska myndigheter och organisationer inom försvars- och säkerhetsområdet.

Vi har flertalet kompetenta institutioner, men utan samordning lever vi i falsk trygghet om vår samhällsberedskap.

Det är hög tid att det införs ett samordningscentrum för de svenska institutionerna för samhällsskydd, beredskap, säkerhet och försvar.

Ett forum som skapar ordning och reda mellan de civila och militära grenarna som i dag saknar tillräckligt fungerande kanaler och samarbeten. Försvaret bör aldrig lida för vår naivitet och lathet, då det i slutändan är vi själva som kanske får betala med våra liv.

Linnea Hylén

Studerar statsvetenskap med inriktning säkerhet och krishantering på Försvarshögskolan, samt är ledamot i CUF:s internationella kommitté.