Glöm inte bort mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor är vårt samhälles stora dolda våldsvåg, skriver Marit Müller.

Mäns våld mot kvinnor är en alldeles för vanlig företeelse.

Mäns våld mot kvinnor är en alldeles för vanlig företeelse.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-03-08 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En våldsvåg är ett pågående tema i nyheterna. Gängkriminalitet och det dödliga skjutvåldet skapar ett stort lidande i vårt samhälle och offren blir många. Alla är enade, från anhöriga till utomstående till politiker. Det dödliga våldet måste stoppas.

Samtidigt pågår en annan våldsvåg i vårt samhälle, ett våld som inte alltid syns men som i snitt dödar 20 personer varje år. Detta är ett våld som sällan tar plats på löpsedlar, men som samtidigt påverkar många familjer och barn. Detta är ett våld som sker i våra hem, den plats som många skulle klassa som den säkraste. Och förövaren är ofta någon man har en nära relation till.

I en kartläggning från Brottsförebygganderådet 2021 uppger 23 procent av tjejer och unga kvinnor (16-24 år) att de någon gång blivit utsatta för någon typ av partnervåld. Våldet kan vara fysiskt som psykiskt, materiellt som digitalt. Ungas partnervåld är lika grovt och mångsidigt som partnervåld hos vuxna. Ofta eskalerar våldet när en partner väljer att lämna relationen.

Mäns våld mot kvinnor tar sällan plats i våra nyheter. Nationellt kvinnofridscentrum visar att enbart en fjärdedel av brottsoffren anmäler sin förövare och mörkertalet är stort. Uppsala kvinnojour rapporterar att bara ungefär en fjärdedel av alla som utsätts för mäns våld mot kvinnor polisanmäler och av de anmälda är det enbart 21 procent av förövarna som åtalas. Långa väntetider hos polisen väntar den som vill anmäla våld i nära relationer. Tyvärr läggs många förundersökningar ned på grund av att kvinnan inte vågar medverka i förundersökningen.

SVT rapporterar att polisens projekt IGOR läggs ned, Sveriges enda specialinriktade polisenhet med syfte att hjälpa kvinnor bort från sina förövare och anmäla våldsbrott. Projektet som startade 2021 har varit framgångsrikt och målet var att sprida projektet till varje lokal polisstation. Anledningen till att projektet läggs ned är enligt polisen att man omfördelar resurser till övrig verksamhet vilket vi tolkar som en nedprioritering. Hur kommer det sig att man lägger ner ett framgångsrikt projekt mot våld i nära relationer?

Gängkriminalitet och skjutvåld på våra gator kan inte vara en anledning att nedprioritera arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Polisen ska inte nedprioritera våld på grund av vilket kön offret har eller vart våldet sker. Vi i Uppsala tjej- och transjour står enade med Uppsala kvinnojour: arbetet mot våld i nära relationer kan och får inte nedprioriteras.

Accepterar vi inte det dödliga våldet på våra gator, ska vi inte acceptera det dödliga våldet i våra hem. Låt oss synas!