Var är bostadsförmedlingen?

Nu måste Uppsala kommun ta ansvar för att en gemensam bostadsförmedling skapas för hela staden, skriver Fredrik Pettersson, ordförande för Uppsala studentkår.

Fredrik Pettersson.

Fredrik Pettersson.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

DEBATT2014-06-29 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är den bästa staden man kan studera i. Men bostadsbristen drar ner betyget avsevärt. I en enkät som Studentboet skickat ut till användare av studentboet.se vid årsskiftet svarade omkring en fjärdedel att det tog dem över 6 månader att hitta en bostad. Det är väldigt mycket. Samtidigt ser vi att byggandet i staden har kommit igång, vilket är mycket positivt.

Men Uppsalas bostadsmarknad står även inför andra utmaningar. Förutom att det fortsatt finns ett underskott på studentbostäder och hyresrätter så är Uppsala kanske Sveriges svåraste stad att söka bostad i. Med ett stort antal olika aktörer och bostadsköer är det otroligt svårt för den bostadssökande att manövrera.

Avsaknaden av bostadsförmedling är ett stort problem på bostadsmarknaden i Uppsala, men blir extra kännbart för nyinflyttade studenter i staden. Att orientera sig bland den stora mängd aktörer och kösystem som finns är besvärligt. Det drabbar internationella studenter och studenter med studieovan bakgrund extra hårt.

För att underlätta situationen för studenter skapade Uppsala studentkår Studentboet, som vi driver med stöd av kommunen och stadens universitet. Studentboet arbetar med att sammanställa relevant bostadsinformation för studenter och förmedlar kontakter för andrahandsuthyrning. Studentboet har nyligen även börjat förmedla ett litet antal förstahandskontrakt. Det är en välfungerande verksamhet, som underlättat bostadssökandet för studenter avsevärt.

För att åstadkomma en långsiktigt hållbar lösning krävs dock en heltäckande förmedling som täcker in samtliga aktörer i staden. Situationen för bostadssökande är och kan vara mycket olika. Till exempel kanske en student som är i slutet av sin utbildning borde söka sig till en hyresrätt, snarare än en studentbostad. Genom att hålla separata system blir många personer, som kanske egentligen skulle vilja eller behöva flytta, kvar i de system och köer de redan är inne i. De här problemen uppstår när det finns flera olika typer av kösystem och regelverk för dessa. Med den transparens en gemensam bostadsförmedling ger, kan vi öka rörligheten på bostadsmarknaden, vilket gör det lättare att få sin första bostad och att flytta vidare när behoven förändras.

En gemensam bostadsförmedling skulle gynna staden och dess utveckling. Det skulle gynna bostadssökande, universiteten och även bostadsaktörerna. För aktörerna underlättas deras handläggning avsevärt då de en stor del av administrationen skulle kunna hanteras av bostadsförmedlingen. Det blir ett tydligt och transparent system där bostadsaktörer, även mindre hyresvärdar, ges möjlighet att vara med. För bostadssökande blir det tydligt var man skall registrera sig, istället för att leta på otaliga sidor där olika bostadsaktörer finns. Det här kommer inte att lösa bostadsbristen för vare sig studenter eller andra men det kommer att lösa det enorma strukturella problem som Uppsalas bostadsmarknad har handskats med i väldigt många år.

För staden som helhet ges långt bättre marknadsföringsmöjligheter när man direkt kan hänvisa till en offentlig plattform. Ska Uppsala kunna fortsätta växa som stad är det här en nödvändighet. Att det inte finns en gemensam bostadsförmedling ger tydliga negativa konsekvenser. I väntan på en bostadsförmedling i Uppsala kommer Rikshem vända sig till Stockholms bostadsförmedling för att där lägga ut sina studentbostäder. Vi menar att det här är ett misslyckande för Uppsala. Det är anmärkningsvärt att Rikshem som det största privata bostadsbolaget i Uppsala och Uppsalas bostadssökande tvingas ta omvägen via Stockholm och Stockholms bostadskö.

Uppsala studentkår vill fortsätta ta sitt ansvar genom att driva och utveckla Studentboet. Som vi ser det skulle Studentboet fortsatt fylla en viktig funktion, som komplement för studenter, även med en gemensam bostadsförmedling. Men en dynamisk bostadsmarknad kräver en gemensam förmedling som kan hantera bostadssökandens föränderliga behov. Vi vill därför uppmana Uppsala kommun att omedelbart ta ansvar för att en gemensam bostadsförmedling skapas.

 Fredrik Pettersson, ordförande, Uppsala studentkår

Läs mer om