Tvinga inte in hyreshus i villakvarter

Lösningen på segregationen är inte att förändra välmående villaområden, skriver Therez Almerfors och Sofia Andersson.

Vänsterstyrets strategi påminner om miljonprogrammets tid, då politiker experimenterade med boendemiljöer utan hänsyn till människors vilja, skriver Therez Almerfors och Sofia Andersson (båda M).

Vänsterstyrets strategi påminner om miljonprogrammets tid, då politiker experimenterade med boendemiljöer utan hänsyn till människors vilja, skriver Therez Almerfors och Sofia Andersson (båda M).

Foto: ALI LORESTANI/TT

Debatt2025-03-11 13:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Många Uppsalabor, särskilt barnfamiljer, drömmer om en egen villa eller radhus i ett tryggt och välmående område. Trots stor efterfrågan byggs det alldeles för få nya småhus. Vi moderater vill ändra på det och möjliggöra för fler småhus och samtidigt värna befintliga småhusområdens karaktär.

undefined
Therez Almerfors, kommunalråd och Sofia Andersson, kommunalråd (båda M).

Vänsterstyret har en annan vision (UNT Debatt 1/3). De vill tvinga in hyreshus i villakvarter och förändra områdens karaktär och sociala sammansättning. Alla områden ska blandas upp, även småhusområden, såväl i staden som i tätorterna på landsbygden.

Denna idé härstammar från Socialdemokraterna som på riksnivå bryskt vill bryta segregationen genom omfattande förändring av boendemönster med ”insatser vi tidigare inte gjort, i en skala vi tidigare inte sett”. Uppsala är redan en försökskommun för denna politik.

Segregation är en utmaning, men lösningen är inte att förändra välmående villaområden. Uppsala behöver fler välmående bostadsområden, inte färre. Vi vill i stället stärka hyresdominerande utanförskapsområden genom att bygga attraktiva bostadsrätter och småhus där. På så vis skapas nya, positiva tillskott vilket stärker den sociala balansen samtidigt som metoden inte är tvingande.

En moderat integrationspolitik bygger också på arbetslinjen. Genom att fler kommer i egen försörjning får fler möjlighet att äga sitt boende – och det vi äger tar vi bättre hand om. Så skapar vi förutsättningar för trygga och välmående områden i hela Uppsala.

Vänsterstyrets strategi påminner om miljonprogrammets tid, då politiker experimenterade med boendemiljöer utan hänsyn till människors vilja. Vi vill i stället respektera individens valfrihet och låta välfungerande småhusområden förbli trygga och välmående.

Om vi får väljarnas förtroende 2026 lovar vi att stoppa tvångsförändringar av småhusområden, förstärka utanförskapsområdena och ge fler Uppsalabor möjligheten att förverkliga sina småhusdrömmar.

Vi moderater väljer att respektera Uppsalabornas rätt att välja boendemiljö. Vänsterstyret måste sluta tvinga Uppsalaborna agera brickor i sitt politiska experiment.