I LÀkartidningen 11/2017 kunde man lÀsa: Diagnostiska brister Àr vanliga, svÄra att mÀta och leder ofta till vÄrdskada. I artikeln diskuteras tÀnkbara orsaker till diagnostiska fel men mÀtfel nÀmns inte. Internationellt har man dock insett att skillnaderna mellan olika mÀtmetoder inom klinisk kemi ofta Àr sÄ stora att den diagnos en patient fÄr blir beroende av vilken mÀtmetod som anvÀnds.
Den feltyp som ofta ger ett vÀsentligt bidrag till skillnader mellan mÀtmetoder Àr provspecifika fel. Det Àr inte sÄ förvÄnande eftersom de troligen orsakas av att mÀtresultat pÄverkas Àven av andra Àmnen Àn det vi vill mÀta och att förekomsten av dessa Àmnen varierar mellan prov. Förekomsten av provspecifika fel tycks dock inte vara allmÀnt accepterad i Sverige.
Provspecifika fel gör att det blir svÄrt att bestÀmma det systematiska felet i förhÄllande till ett sant vÀrde. Vi fÄr nöja oss med att bestÀmma överensstÀmmelsen med andra metoder eller med en accepterad referensmetod om en sÄdan finns.
För att undersöka storleken pÄ provspecifika skillnader mellan tvÄ mÀtmetoder mÀter man lÀmpligen ett antal patientprover och studerar de parvisa skillnaderna. I Sverige undersöker man i stÀllet om det finns nÄgot samband mellan metoderna. Att tvÄ metoder, som förvÀntas mÀta samma storhet, visar ett samband Àr knappast förvÄnande och ger ingen uppfattning om storleken pÄ provspecifika skillnader.
I sÄ kallad extern kvalitetssÀkring lÄter man deltagande laboratorier mÀta ett kontrollprov (ett artificiellt prov). Om detta ska ge information om överensstÀmmelsen mellan laboratorier mÄste man veta i vilken utstrÀckning kontrollprovet uppför sig som patientprov. Enligt de rekommendationer som tagits fram av IFCC (International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicin) bör tÀnkbara kontrollprov jÀmföras med en panel pÄ minst 30 patientprover.
Rekommendationerna publicerades 2018 och eftersom jag varit med i arbetsgruppen tog jag kontakt med det företag i Sverige, Equalis, som genomför extern kvalitetssÀkring. Avsikten var att diskutera hur IFCC:s rekommendationer skulle kunna tillÀmpas. Intresset var dock svalt. Det blev bara ett inledande möte. En tÀnkbar förklaring till ointresset hittar man pÄ företagets hemsida dÀr det pÄpekas att kontrollmaterial för extern kvalitetssÀkring Àr undantagna frÄn IVDR (In Vitro Diagnostic Regulation) och man slipper dÄ den tillstÄndsprövning som skulle krÀvas om man anvÀnde patientprov.
Det kan tillÀggas att Equalis AB Àgs av Sveriges kommuner och regioner (52 procent), Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap (24 procent) och Svenska lÀkaresÀllskapet (24 procent).
Den viktigaste orsaken till att mÀtfel underskattas i Sverige Àr nog Swedac, den myndighet som ackrediterar laboratorier. Redan i mitten av 90-talet anslöt sig Swedac till ett synsÀtt som innebÀr att man ska berÀkna osÀkerheten frÄn gissningar av osÀkerhetsbidrag frÄn identifierade felkÀllor. Föga förvÄnande har empiriska studier visat att dessa subjektiva gissningar ofta leder till stora underskattningar av de verkliga mÀtfelen.
För att sondera om det finns nÄgon instans som kÀnner ansvar för att undersökning av mÀtfel görs pÄ ett vetenskapligt sÀtt tog jag kontakt med SBU (Statens beredning för medicinsk utvÀrdering). Den person jag pratade med erkÀnde att man dÀr inte visste mycket om Àmnet men hÀnvisade till ett företag i Uppsala som visade sig vara Equalis.
Jag tror att det Àr dags att vi i Sverige inser att utvÀrdering av mÀtmetoder Àr ett viktigt men inte sÀrskilt lÀtt problem. Jag anser dÀrför att det bör skapas nÄgon form av kompetenscentrum pÄ universitetsnivÄ. Jag vill pÄpeka att jag inte plÀderar i egen sak. Jag Àr 85 Är och har karriÀren bakom mig men jag har som statistiker erfarenhet frÄn 30 Är i lÀkemedels- och diagnostikaindustrin och har dessutom medverkat i internationella arbetsgrupper om utvÀrdering av mÀtmetoder och jag delar gÀrna med mig av mina erfarenheter och synpunkter.