Samtidigt som de skär ned på skolan genom låga uppräkningar så ökar de anslagen till exploateringskontoret för att fortsätta planera för en massiv utbyggnad av Alsike och Knivsta. Det är en helt felaktig prioritering anser vi kristdemokrater.
I kombination med den höga byggtakt som nu planeras så blir det tydligt att den ”stad” som styret vill bygga inte är hållbar, vare sig socialt eller ekonomiskt. Trots att välfärden borde stå i centrum med tillräckliga resurser i skolan, fler lärare och mindre barngrupper liksom en stärkt äldreomsorg, så utgör dessa delar ändå budgetens stora förlorare.
En bra skola är helt avgörande för vår kommuns välmående. Misslyckas vi med detta finns stora risker att våra unga går in i vuxenlivet utan att ha uppnått kunskapsmålen och därmed får sämre förutsättningar att komma i sysselsättning och skapa sig egna, goda liv. Därför är det mycket oroande att av de elever som går i skola i Knivsta så har andelen godkända i årskurs 9 sjunkit. De Knivstaungdomar som däremot åker till Uppsala och går i skolan där klarar sig bättre.
Tittar man på helheten ser det alltså sammantaget bra ut, men det är inget annat än underkänt för styret att det blir Uppsala som räddar upp Knivstas resultat. Vi anser att våra unga ska kunna få en bra och konkurrenskraftig skolgång även på hemmaplan.
När det gäller förskolan så ligger barngruppernas storlek långt över Skolverkets rekommendationer om 12-15 barn per grupp, med en toppnotering på nästan 20 barn på en av förskolorna. Detta påverkar inte bara barnens vistelsemiljö, utan också personalens arbetsmiljö. Ljudtrötthet och stress är kända exempel på negativa konsekvenser som forskning fastställt kommer med för stora barngrupper.
I ett sådant läge är det mycket märkligt att skära ned på skolan genom för låga uppräkningar. Faktum är att lika mycket som man dragit ned på utbildningsnämndens budget under tre år, har man på årsbasis skjutit till den kommunala arenan Centrum för idrott och kultur (CIK), som kostar våra skattebetalare cirka 36 miljoner kronor per år enbart i drift. Det man ger med ena handen tar man alltså med den andra.
Pengarna till Kristdemokraternas satsningar hämtar vi in genom att bland annat kapa kostnaderna till just CIK. Det gör vi genom det reformpaket vi tagit fram med åtgärder som ska öka intäkterna genom att säkerställa uthyrda kontorslokaler, försäljning av namnrättigheterna till arenan samt att tillåta reklam på husfasaden mot tåget. Därtill skär vi ned på exploateringskontoret och kommunledningskontoret.
I vår budget räknar vi i stället upp medlen till skola och förskola ordentligt och ger ett tillskott på 15 miljoner kronor jämfört med styrets budget. Pengarna ska bland annat gå till höjda lärarlöner, minskade barngrupper och bättre arbetsmiljö i förskolan. Därtill vill vi återinföra barnomsorg på obekväm arbetstid, populärt känt som ”Nattis”, och starta en resursklass för barn med autism i lågstadiet.
Förutom satsningarna på skolan så lägger vi som enda parti 2,5 miljoner kronor på kommunala ordningsvakter och trygghetskameror i centrum. Enligt den Nationella trygghetsundersökningen 2020 så är Knivsta den kommun i polisregion Mitt där störst andel uppger att de blivit utsatta för brott mot enskild person (26,4 procent). Mot bakgrund av detta är det närmast ett svek att styret inte budgeterat för några trygghetssatsningar alls.
Om ett år är det val. Då får vi se om väljarna håller med om styrets verklighetsuppfattning och prioriteringar. Vi kristdemokrater gör det inte, och vill se ett nytt ledarskap för Knivsta 2022.