Valet kan stå mellan auktoritära och demokrater

Nyliberalism urholkar välfärden, auktoritära krafter beskär demokratin. Men medborgarna väljer samhälle, skriver Sten Gellerstedt.

Sten Gellerstedt menar att ett styrande konservativt block med Sverigedemokraterna kan få stora konsekvenser.

Sten Gellerstedt menar att ett styrande konservativt block med Sverigedemokraterna kan få stora konsekvenser.

Foto: Privat/Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-02-25 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste årtiondenas händelser i världspolitiken har försvagat världens demokratier. Även i Uppsala har folkstyret begränsats, med minskad tilltro till politik som följd. Avregleringar och skattesänkningar ger mer makt till marknaden. Våra folkvalda har mer satts att hantera anbud och att granska kvalitet och kryphål. 

Klimatkris, pandemi och artificiell intelligens är exempel på hot som bäst löses i demokratisk samverkan mellan samhälle och marknad. Vi kan lära av 1930-talet då bygget av välfärdsstater i Sverige och USA tog udden av totalitära rörelser, som åter är ett hot. Det gynnade blandekonomi och välfärd och lade grunden till ett starkt civilsamhälle, självständig massmedia och en stark föreningsrätt. Efter kriget lyckades sedan demokrati jämka samman olika intressen, hantera beska sanningar, folkbilda och skapa hopp och handling. 

Demokratins uppgift då som nu är att hitta vägar som vi ännu inte känner till värdiga liv utan fruktan.

Om det konservativa blocket utser nästa regering kan vi förvänta oss att de använder demokratin för att ytterligare beskära den. När moderater och kristdemokrater ihop med Sverigedemokrater marginaliserat public service, sänkt presstödet, sänkt medlen till konst, kultur och folkbildning samt försvagat facket och tillsatt politiska domare och tjänstemän blir demokratin polityr. 

Men hur demokratiskt pålitligt är Centerpartiet när deras studentförbund 16/2 2021 publicerar en bild på Twitter med en brinnande LO-borg? Bakgrunden är att Centerpartiet ser kollektivavtal som en inskränkning i friheten att anlita lägsta bud. Historiskt sett har fria starka fackföreningar lyckats hålla tillbaka fascism. Därför är det märkligt att Centerpartiet vill försvaga facket.

För 100 år sedan vi fick allmän rösträtt. Genom samarbete mellan socialdemokrati och socialliberalism fick vi med tiden också en social demokrati som gav välfärd till de allra flesta.

Men i dag ser vi de sjunkande förväntningarnas missnöje. Kring 1980 börjar demokrati ses som ett onaturligt störande av marknaden. Regeringar både till höger och vänster kom att ersätta blandekonomi och välfärdsstat med en alternativlös marknad. Nyliberalism klippte upp välfärden och försvårade samhällets roll att borga för god vård, skola, omsorg och bostad.

UNT:s ledare 26/1 2021 driver på i nyliberal anda och hävdar att politiska intressen är skilda från medborgarnas intressen. Ledarskribenten förespråkar vinst som styråra för att garantera medborgarnas rätt till ett värdigt liv och vill privatisera de kommunala bolagen. I samma anda vill majoriteten i sjukhusstyrelsen privatisera delar av Akademiska sjukhusets verksamhet. I ett läge då sjukvården behöver mer resurser och lugn återhämtning.

Nyliberalt tänkande har infört vinstdrivna bolagsskolor i Uppsala, som gett betygsinflation och ojämlikhet. Utbildningsnämndens ordförande beskriver på UNT debatt 17/1 2021 en strategi för ökad likvärdighet i skolan. Hon nämner dock inget om bolagens sabotage mot friskolesystemet där ideella skolor och kooperativ nästan försvunnit.

Socialdemokraternas satsningar på en grön och socialt rättvis omställning väcker däremot förhoppningar. En socialt trygg välfärdsstat kan överbrygga missnöjet i samhället och förstärka demokratin. Då kan vi i tillit forma ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. 

Till Socialdemokraternas kongress i höst motioneras om tryggare välfärd parad med en reformistiskt socialliberal grundhållning. Det bör attrahera väljare både från vänster och höger. Centerpartister, liberaler och miljöpartister torde ha en större idégemskap med Socialdemokraternas strävan efter individuell frihet, mångfald inom näringslivet och socialt hållbara gröna lösningar än Moderaternas vurmade för storindustri, billig arbetskraft och sänkt välfärd. 

Ännu så länge väljer medborgarna det samhälle vi vill ha. Kommande val kan komma att stå mellan auktoritära och demokrater.