Coronakrisen ökar risken för våld mot kvinnor. I genomsnitt dödas varje år 13 kvinnor av en partner eller före detta partner. Uppsala kvinnojour och Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) berättar om att samtalen har minskat. Samma tecken brukar finnas över storhelger och semestrar, men tystnaden är inte ett tecken på att allt är bra, det är en tystnad vi måste ta på allvar. Våld i hemmet har inte upphört utan de kvinnor som utsätts för våld vågar inte be om hjälp och när isoleringen bryts och det blir vardag igen kommer trycket på hjälp att öka.
Här drabbas inte bara den våldsutsatta utan även andra anhöriga och barn. Myndigheternas rekommendationer för att rädda liv och hälsa har inneburit att den utsatta tvingas sitta hemma med sina förövare.Trots detta så har antalet anmälningar gällande brott mot kvinnor och barn blivit färre under våren. Polisens bedömning är att det kan bero på att kontaktytorna för att upptäcka och anmäla brott minskat i och med att fler människor håller sig hemma, som en konsekvens av smittskyddsåtgärder.
Vi i blågröna styret tar frågan om våld i nära relationer på allra största allvar och Region Uppsala jobbar aktivt med frågan tillsammans med andra aktörer i vårt län. Under coronakrisen har Region Uppsala satsat på en informationskampanj om våld i nära relationer, med hänvisning till exempelvis vårdguiden 1177 och NCK:s kvinnofridslinje som har öppet dygnet runt, 020-505050.
Rådet för social hållbarhet samlar offentliga aktörer i Uppsala län i syfte att skapa struktur, systematik och gemensam handling i länets arbete emot våld i nära relationer. Ett gemensamt samverkansområde inom rådet är att inventera och aktivt involvera nya samverkansparter inom näringsliv och civilsamhälle i arbetet.
För att kunna navigera i det nya landskapet, som uppkommit med anledning pandemin, kommer Region Uppsala initiera en dialog med sina samarbetspartners inom Rådet för social hållbarhet om vilka ytterligare insatser som kan behövas både under och efter krisen. Det blågröna styret i Region Uppsala kommer att lyfta fram ett initiativ om en digital hearing med civilsamhället. Syftet med hearingen är att få en god lägesbild och veta på vilket sätt samtliga aktörer kan bli bättre på att stötta de utsatta.
Vi genomgår den allvarligaste krisen på nära 100 år. Viruset har påverkat hela vårt samhälle och våld i nära relationer är ytterst en fråga om liv och död. Men vi kan alla ta vårt gemensamma samhällsansvar genom att hålla kontakt med vänner, kollegor, träningskompisar eller grannen. Visa att du finns och våga ställ frågor. Vidare är det en viktig del av hälso- och sjukvårdens uppdrag att identifiera våld i nära relationer. Inom viss vård är det begränsningar för partnern att följa med, exempelvis barnmorskemottagningar och förlossning, det är i de flesta fall negativt för patienten men är en möjlighet för våldsutsatta, men det förutsätter att personalen ställer frågan. Att få rätt bemötande när man söker hjälp hos vårdcentralen, polisen eller någon annan myndighet är viktigt. Och till dig som är utsatt, våga be om hjälp.
Vi är fast beslutna om att göra vårt yttersta för att säkerställa att personer som utsätts för våld av sin partner även under denna mycket ansträngda tid får det stöd som de behöver.