Mäns våld mot kvinnor går inte i pension

Personal som möter äldre kvinnor måste vara observanta på tecken på våld och övergrepp, skriver Gunilla Oltner.

Även många äldre kvinnor utsätts för tyvärr och våld och övergrepp, skriver Gunilla Oltner.

Även många äldre kvinnor utsätts för tyvärr och våld och övergrepp, skriver Gunilla Oltner.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2023-10-01 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag, den första oktober, är FN:s internationella dag för äldre. En angelägen dag som kan uppmärksammas på flera olika sätt. S-kvinnor i Uppsala vill att vi alla uppmärksammar det kvinnovåld som pågår. 

Våld mot äldre kvinnor är ett dolt samhällsproblem. Våld mot kvinnor finns överallt. Det förekommer i alla delar av samhället och kvinnor i alla åldrar blir utsatta. I en svensk studie publicerad 2017 rapporterades att 5,8 procent av kvinnor i åldrarna 60 till 74 år hade utsatts för någon form av våld under det senaste året. Mörkertalet är stort.

Äldre kvinnor som utsätts för våld kan befinna sig i en situation som innebär en särskild sårbarhet. Våldet kan se mycket olika ut. Äldre kvinnor kan utsättas för försummelse, ekonomiskt utnyttjande, fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld. Försummelse kan vara aktiv och medveten eller passiv och omedveten.

Äldre kvinnor kan se våld från en partner som något man inte bör tala om med sina närstående eller utomstående. Våldet är skambelagt. Föreställningar om att äldre kvinnor inte utsätts för våld, framför allt sexuellt våld, riskerar att leda till att de inte blir trodda om de försöker berätta om sin situation. Äldre kvinnor kan utsättas för våld inte bara av sin partner, sina barn och släktingar, utan det har även skett av medarbetare inom kommunernas äldreomsorg. 

Brist på kunskap försvårar för utsatta kvinnor att få den hjälp de behöver och har rätt till. Brist på kunskap och förutfattade meningar kan leda till att olika yrkesgrupper, som träffar våldsutsatta äldre, inte uppfattar förekomst av våld eller kanske inte vill se.

Det är viktigt att all personal som möter äldre kvinnor är observanta på om en äldre kvinna visar tecken på att hon är våldsutsatt. Det måste vara ett krav att personal inom såväl äldreomsorg som inom hälso- och sjukvård kontinuerligt ställer frågor till äldre kvinnor om deras erfarenheter av våld. Våldet måste förebyggas, motverkas och offren erbjudas skydd och stöd.

Det är viktigt att personal inom äldreomsorgen och sjukvården har kunskap om våld i nära relationer. Vi anser att alla anställda ska genomgå utbildning om våldet. För att motverka våld mot äldre kvinnor och utveckla arbetssätt och metoder om våld i nära relationer anser vi att äldreomsorgen och sjukvården ska samverka med bland annat Kvinnojouren och Stadsmissionens Kvinnobyrå i Uppsala. 

För kvinnor i alla åldrar vill vi

  • att en nollvision mot mäns våld mot kvinnor ska införas
  • att kommuner och regioner ska ta ansvar för att prioritera kvinnofridsfrågorna
  • att kommuner och regioner ska ha tydliga handlingsplaner för att nå nollvisionen av mäns våld mot kvinnor, tillhandahålla jourlägenheter och säkerställa skydd och stöd för våldsutsatta kvinnor
  • att mer resurser tillförs till rättsväsendet så att rättsprocesserna kan kortas ner 
  • utreda och lagstifta om hur den misstänkte brottsutövaren kan avlägsnas från den gemensamma bostaden vid misstanke om brott
  • att kontaktförbud ska användas mer frekvent och överträdelser ska bestraffas 
  • stärka förutsättningarna för att tillvarata kvinnans ekonomiska rättigheter vid en separation eller skilsmässa 

För att motverka mäns våld mot kvinnor krävs en kvinnofridspolitik som genomsyrar hela samhället: skolan, socialtjänsten, sjukvården, polisen och rättsväsendet. Och en regering som inte bara pratar om mäns våld mot kvinnor utan också prioriterar frågan i budgeten. 

Mäns våld mot kvinnor går inte i pension.