Väger vårt kulturarv så lätt för kommunen?

Om majoriteten av kommunens partier får som de vill ska Linnés Sävja snart omges av höga hus, skriver Lilianne A Zetterberg.

Carl von Linnés Sävja, som är ett av våra främsta kulturarv, riskerar att inskränkas av Uppsala kommuns byggplaner, skriver Lilianne A Zetterberg.

Carl von Linnés Sävja, som är ett av våra främsta kulturarv, riskerar att inskränkas av Uppsala kommuns byggplaner, skriver Lilianne A Zetterberg.

Foto: Foto: Jörgen Hagelqvist

Debatt2021-10-24 04:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hembygdsföreningars uppgifter är att värna om både kulturområden och en trygg och trivsam hembygd. När nu den Sydöstra staden planeras för cirka 60 000 nyinflyttade på relativt kort tid så anser Danmarks hembygdsförening, Dhf, att risken är överhängande för att människor kommer att känna otrygghet och rotlöshet i området. Dhf vill att omfattningen på utbyggnaden ska vara betydligt mindre.

Alla samhällen har sina egna kulturskatter och även om Uppsala knappast kan mäta sig med Italiens Rom så har vi några som lockar turister till vår stad: Gamla Uppsala, Domkyrkan, Universitet, Slottet och Carl von Linné. Nu riskerar ett av dessa att inskränkas av Uppsala kommuns byggplaner, Carl von Linnés Sävja, ett av våra främsta kulturarv. För den oinvigde beskrivs Linnés Sävja bäst som ett idylliskt inslag i landskapet, en gård omgiven av hagar och vandringsleder där man kan gå i Linnés fotspår. Platsen har lockat många besökare och förgyllt tillvaron för de boende i området. Gården är en av få bevarade miljöer som visar hur det såg ut för 300 år sedan och som dessutom ägdes av mannen som satte Sverige på den vetenskapliga kartan.

Om majoriteten av kommunens partier får som de vill ska denna miljö snart omges av höga hus och en stor del av gårdens tidigare hagar, direkt norr om Skogsvägen, blir till en sportplan. Kommunen har planer på att öppna 4H-gård på Linnés Sävja, något som Dhf:s styrelse uppskattar mycket. Men förhoppningarna om att platsen kunde nå en ännu större potential omintetgörs av de storskaliga utbyggnadsplanerna. Dhf vill att skyddet av området kring Linnés Sävja ska ha högsta prioritet, en sportplan vore önskvärd men man bör inte anlägga den med tillhörande trafik på marken direkt norr om Linnés Sävja. Välj en annan plats! Även Länsstyrelsen har i sitt yttrande bedömt detta område, endast några få meter intill de ännu äldre fornlämningarna, som olämpligt att exploatera. Trots detta kvarstår planerna på anläggning vilket är mycket uppseendeväckande.

'

Beslutsfattarnas dövhet för medborgarnas åsikter, insändare och drygt 1800 yttranden, från både boende, föreningar och Länsstyrelsen visas på flera punkter.

1. Åkermark bör i möjligaste mån inte tas i anspråk. Mycket av Uppsalas identitet utanför stadens centrum är åsynen av den bördiga åkermarken – staden på slätten. Mark som brukats i generationer kan ge oss närodlade produkter i en osäker framtid. Även detta har Länsstyrelsen liksom Dhf framfört i sitt yttrande som viktigt. Med den planerade byggnationen kommer åkermark samt sikten mellan nuvarande södra stadsdelen, till Slottet och Domkyrkan att försvinna.

2. Strax sydväst om byggnaden Linnés Sävja ligger, ”Nåntuna kullar”. Några av dessa planeras redan att sparas, bra. Linnéstigen går strax norr om dessa kullar. För att i möjligaste mån förbättra miljön kring stigen så bör den inte löpa tätt intill nybyggda höghus såsom nu föreslagits i den Fördjupade Översiktsplanen. Marken runt stigen borde sparas så att inramningen strax innan entrén till Linnés Sävja blir tilltalande.

3. I området strax sydost om den planerade tågstationen finns de gamla byarna, Stora och Lilla Söderby, med tillhörande hagmarker och åkrar. Byarna, har legat här i många hundra år och ger en tydlig bild av hur landskapet såg ut utanför den centrala delen av staden. I en förundersökning av Upplandsmuseet bedöms området som exceptionellt värdefullt. Nu planeras Lilla Söderby att kringbyggas med höghus!

Förslagen från Dhf, Upplandsmuseet eller yttranden framförda av Länsstyrelsen just i dessa frågor har inte nämnvärt påverkat kommunens byggplaner. Att Länsstyrelsens bedömningar väger så lätt är förvånande. Ett lutande torn vid Sävjaån eller ett Colosseum i området hade säkerligen stoppat byggplanerna, men vårt agrara kulturarv och Linné-arv tycks väga lätt.