Den 5 oktober inföll den så kallade Världslärardagen, World Teacher’s Day, instiftad av Unesco 1994.
Vad gör nu denna dag så speciell? Utbildning är viktig för alla, både i Sverige och i hela världen. Det är en naturlig del av de globala målen, det fjärde målet är god utbildning. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i samhällen.
God utbildning är också viktigt för bekämpande av multidimensionell fattigdom, som inte bara innefattar den ekonomiska aspekten utan även brist på frihet, inflytande, hälsa, utbildning och säkerhet.
God utbildning är också viktigt för att kunna lösa dagens och våra framtida hållbarhetsutmaningar genom att vi har gott innovationsklimat för industri och infrastruktur och att vi kan klara omställningen till med hållbar produktion och konsumtion. Ska vi klara detta och till och med vara ett föregångsland så behöver vi satsa ordentligt på utbildning.
För att detta ska bli en verklighet och inte bara en vision, måste lärare få rätt förutsättningar att klara av detta viktiga uppdrag och få en hanterbarhet i den viktiga roll som lärare har dagligen i sin yrkesutövning. Dagens ekonomiska situation med hög inflation där utbildningsväsendets budgetar inte hänger med kostnadsutvecklingen gör att förutsättningarna för att uppnå god utbildning blir omöjlig. Tar vi samtidigt en blick på hur det ser ut i samhället i dag med gängkonflikter där gängen verkar kunna rekrytera fler och fler yngre för sin verksamhet gör det ännu viktigare att vi har en god utbildning som inger hopp om en bra framtid för alla som går i skolan. En princip som tas upp i målet om minskad ojämlikhet och ett av de globala målens ledord är leave no one behind (lämna ingen kvar).
Vi måste få en skola som kan lyckas med sitt uppdrag på riktigt och som ser till att ingen lämnas utanför.
Över tid ser vi hur gruppstorlekarna har ökat, lärartätheten sjunkit, bemanningen skurits ned, lärares undervisningstid utökats. Detta samtidigt som tillsynsuppdraget på många skolor har utvidgats för lärare och scheman nu är så tajta att varken pauser eller luncher hinns med under arbetsdagen. Detta är inte hållbart.
Lärare är en yrkeskår med som känner och tar ett stort ansvar varje dag sin yrkesutövning och har en nyckelroll när vi talar om leave no one behind. Under pandemin gjorde lärare allt för att kunna hålla skolorna öppna och skapa en fast och trygg tillvaro under den orostid som var. Oavsett pandemier, naturkatastrofer eller samhällskriser likt de gängkonflikter och fruktansvärda skjutningar som nu pågår i vår direkta närhet, så finns alltid lärare på plats för att möta upp alla barn och ungdomar i vårt samhälle och ge dem trygghet och en fin utbildning att bygga vidare sitt liv på.
Lärarna finns där varje dag för våra barn och ungdomar. Lärarna gör sitt yttersta för att alla elever ska få möjlighet att nå målen och skapa sig en framtid med välstånd, hälsa, välbefinnande, frihet och jämlikhet. Vi hoppas att ni alla skänker en tanke till alla lärare som gör sitt yttersta varje dag för att samhället ska vara en plats där alla känner sig inkluderande, trygga och kunskapsbärande och där varje individ räknas i samhället och som får en god grund att stå på för att kunna bygga framtida välstånd och hälsa.
Förra året gjorde utbildningsförvaltningen en vinst på 90 miljoner kronor – använd de pengarna till att förbättra arbetsmiljön och förutsättningarna för lärarna så att de får möjlighet att hantera detta viktiga samhällsuppdrag och också orka fortsätta vara lärare.
Leave no one behind.