Vi går mot kärvare tider i såväl Sverige som Uppsala kommun. Pengarna ska räcka till mycket. Den äldre befolkningen med stora omsorgsbehov ökar, ungas psykiska hälsa sviktar. Samtidigt ska allt färre i arbetsför ålder försörja allt fler. I Uppsala kommun kommer skatteunderlagets utveckling de kommande åren inte att räcka till för att finansiera de ökande behoven i samma utsträckning som under den senaste tioårsperioden. Kommunledningen behöver därför vara modig nog att intressera sig för resultaten i verksamheterna – eller vad får vi för pengarna/hur går det för de som får en vårdinsats?
Nu mer än någonsin ställs det större krav på att det som ”produceras” görs på ett så effektivt sätt som möjligt. Vi har inte råd att göra fel i onödan. Varken mänskligt eller samhällsekonomiskt.
Därför är det hög tid att vi i högre grad än i dag vågar mäta resultat av insatt vård och behandling inom socialt arbete. Något man i andra länder, som till exempel Storbritannien, redan har gjort i 10 år med mycket goda resultat. En utvärdering efter tio år i Storbritannien med så kallade sociala utfallskontrakt (det vill säga att man betalar utefter det resultat som vården ger), visar att dessa har genererat 10 brittiska pund i socialt, ekonomiskt och skattemässigt värde för varje pund som regeringen har spenderat på kontrakten sedan 2011.
Det är fullt möjligt att följa upp resultaten av den vården som ges och belöna positiva resultat. Därför är det hög tid för Uppsala kommun att intressera sig för vad vi får för pengarna även inom det sociala området oavsett vem som utför vården. Den svenska socialpolitiska agendan har länge fokuserat på driftsformer istället för på kvalitet. Det har varit viktigare att visa på ”handlingskraft” genom att pytsa ut mer pengar eller anställa fler. Den politiska majoriteten i Uppsala borde därför ta initiativ till:
- att införa en standardisering av utfallsmått, behandlingsmetoder och öppna jämförelser av utfallen inom den sociala omsorgen
- att etablera en utfallsfond som kan bära och dela riskerna runt nya metoder, evidensuppbyggnad, förebyggande insatser och finansiering av social innovation
- att skapa ett lokalt kompetenscenter i Uppsala. Ett sådant kan synliggöra behoven av kompetensförstärkning och bidra med kunskap om hur vi bäst följer upp det sociala utfallet och arbetar med förebyggande insatser.
Uppsala kommun står inför betydande utmaningar som inte löses enbart med fler anställda och mer resurser. Vi behöver ett förnyat fokus på vad vi får för pengarna. Vi behöver följa upp de sociala utfallen, stärka evidensen, skapa kompetens som matchar evidensen. Och framför allt behöver Uppsala kommun vara modiga och ta sats mot framtiden.