FrĂ„gor om mat engagerar och nĂ€stan alla har vi uppfattningar om vad och hur vi bör Ă€ta och om hur maten produceras. MĂ„nga mĂ€nniskor har i dag sin egen matfilosofi, grundad pĂ„ mer eller mindre saklig information, och det Ă€r lĂ€tt att drabbas av âmatskamâ och uppgivenhet inför alla krav och mĂ„sten.
Men matval innebÀr genuina etiska dilemman, dÀr det finns goda skÀl för att handla pÄ flera olika sÀtt.
DÀrför bör vi ha en saklig och respektfull ton nÀr vi debatterar vad vi ska Àta.
Det skrivs mycket om mat. Som forskare i etik har jag slagits av hur normativa mĂ„nga kok- och debattböcker om mat Ă€r, med föreskrifter om vad och hur vi ska Ă€ta. Trots det förefaller den etiska medvetenheten lĂ„g nĂ€r det gĂ€ller mat. I relation till produktion och konsumtion av mat aktualiseras en mĂ€ngd vĂ€rden, men mycket sĂ€llan ligger en verklig vĂ€rdeavvĂ€gning bakom stĂ€llningstaganden om mat. Snarare handlar det om att nĂ„got enskilt vĂ€rde lyfts fram â det kan vara att Ă€ta vegetariskt eller klimatsmart â och sĂ„ argumenteras enbart för det, utan att det sĂ€tts i relation till andra etiska vĂ€rden som kanske har offrats pĂ„ bekostnad av det man vill framhĂ€va.
Men frĂ„gor om mat â hur den produceras, hur den pĂ„verkar miljö och klimat, hur djur i matproduktionen hanteras och hur maten pĂ„verkar vĂ„r hĂ€lsa â Ă€r kopplade till mĂ„nga etiska vĂ€rden, och det Ă€r nĂ€stan oundvikligt att nĂ„gra av dem kommer i konflikt vid val av mat eller kosthĂ„llning.
Hur ska vi som konsumenter kunna ta oss fram i detta myller av vÀrdekonflikter?
I min forskning om mat och etik har jag försökt ge lite vÀgledning i de hÀr frÄgorna.
Centrala etiska frĂ„gor i relation till mat Ă€r till exempel: VarifrĂ„n kommer maten? Hur har den producerats? Ăr den odlad utan gifter? Har de som arbetat med maten drĂ€gliga löner och sĂ€kra arbetsvillkor? Lider djuren vid framstĂ€llningen? Den hĂ€r typen av frĂ„gor vĂ€cker ofta nya, betrĂ€ffande vilket vĂ€rde som ska prioriteras. Ăr det viktigast att maten Ă€r ekologiskt odlad eller att jordarna ger sĂ„ stora skördar som möjligt? Att maten Ă€r nĂ€rproducerad eller ekologisk? Och vilken roll bör priset spela?
TillgÄng till mat kan ses som en grundlÀggande rÀttighet för alla mÀnniskor.
Men den svenska debatten om mat i dag handlar i liten grad om rÀtten till mat.
Snarare utmÀrks den av att vi har sÄ gott om mat. Tidigare i historien vore tanken pÄ att frivilligt vÀlja bort produkter som mjöl, kött eller mjölk helt frÀmmande. Ansvaret för att uppfylla medborgares rÀtt till mat tillfaller i första hand regeringar. Samtidigt kan vi som enskilda individer ha en plikt att arbeta för och stödja strukturer som kan möta kravet pÄ bra mat för alla mÀnniskor. I vÄr del av vÀrlden kan detta Àven kopplas till matens pris. Vem har rÄd att köpa den bÀsta kvaliteten pÄ maten? Att Àta klimatmedvetet och miljövÀnligt? Köpa etiskt producerat kött eller naturbeteskött? Producenternas vilja att göra vinst pÄ sin produktion kan komma i konflikt med konsumenternas intresse av att fÄ kvalitetsrÄvaror till ett rimligt pris.
Andra etiska vÀrden i relation till mat gÀller djuren i matproduktionen.
Centrala aspekter hÀr Àr djurens rÀtt till vÀlfÀrd, i det att de inte ska utsÀttas för stress eller smÀrta och ges möjlighet till vad som kallas ett naturligt beteende. Utöver det handlar matetiken ocksÄ om matens pÄverkan pÄ miljö och klimat. Dessa vÀrden kan vi dock behöva vÀga mot vÄr rÀtt att göra sjÀlvstÀndiga matval. God mat Àr för mÄnga en del av ett gott liv. Ett uttryck för det Àr att vi lÀgger mer tid och pengar pÄ mat Àn vi behöver för att hÄlla oss vid liv. RÀtten till autonomi, Ä sin sida, kan behöva vÀgas mot mÄltidens vÀrde av gemenskap. Det har spekulerats i att detta att bjuda varandra pÄ mat i dag har blivit sÄ komplicerat att vi drar oss för det, utifrÄn att mÄnga har sÄ strÀnga krav pÄ en viss sorts mat. Men dÀrigenom riskerar vi ocksÄ att förlora vÀrdet av den gemenskap som mÄltider kan bidra till.
Tonen nÀr vi diskuterar mat blir ofta hÄrd och moraliserande.
Mot det kan man lyfta det etiska kravet pÄ att visa varandra respekt för de livsval vi gör, inklusive vad vi Àter. DÀremot ska vi inte undvika att ha etiska diskussioner om mat, men de ska dÄ utgÄ frÄn tillförlitliga fakta och utföras med goda skÀl för olika stÄndpunkter. HÀr kan det emellertid bli problem, dÄ det kan vara svÄrt att fÄ fram vÀrderingsfri information om mat. Det kan handla om hur grönsaker Àr odlade eller under vilka villkor djuren som rÄvarorna kommer frÄn har levt. Bristen pÄ tillförlitlig information Àr ett problem för matetiken. Men som konsumenter kan vi försöka pÄverka utvecklingen genom att efterfrÄga varifrÄn maten kommer och hur den har producerats.
En etisk slutsats Àr sÀllan entydigt rÀtt eller fel, vilket Àr en viktig insikt nÀr det gÀller mat.
Jag kan ha gjort ett genomtÀnkt matval, men det kan den som Àter annorlunda ocksÄ ha gjort. Det hÀr innebÀr emellertid inte att allt Àr lika bra eller att det Àr meningslöst att fundera över vad som Àr rÀtt och gott i relation till matetiska konflikter. Det finns bÀttre och sÀmre sÀtt att hantera etiska dilemman pÄ. Det viktiga Àr att hitta goda argument för den stÄndpunkt man intar och att vara tydlig med vilka de etiska skÀlen Àr för ens beslut.
SÄ matval innebÀr genuina etiska dilemman, dÀr det finns goda skÀl för olika stÀllningstaganden.
Som etiker menar jag att vi kan se mat som en del av ett gott liv, utan att ge avkall pÄ de plikter vi har dÄ det gÀller valet av mat i förhÄllande till djurvÀlfÀrd, klimatpÄverkan och rÀtten till bra och hÀlsosam mat. Genom att tÀnka igenom vilka rÄvaror vi köper och undvika att slÀnga mat kan vi som konsumenter göra mycket för ett klokare matval. Men utöver det krÀvs Àven politiska beslut som minskar transporter och utslÀpp och premierar inhemsk och miljömedveten matproduktion. Med sÄdana insatser underlÀttas det ocksÄ för konsumenten, som stÄr i sin matvarubutik och funderar över frÄgan: Vad ska vi Àta?