VA-tvång ger Knivstabor skyhöga kostnader

Vi lovar att strida mot påtvingat kommunalt VA för dem med egna godkända avlopp, skriver tre kristdemokrater i Knivsta.

Pontus Lamberg (KD)

Pontus Lamberg (KD)

Foto: Tina Lövrander

Debatt2018-08-21 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Boende i cirka 40 byar på Knivstas landsbygd riskerar att tvingas ansluta sig till kommunalt VA trots godkända avlopp. Detta vill vi i KD Knivsta sätta stopp för.

Inför valet 2014 var ett av våra vallöften att boende på landsbygden inte ska drabbas av onödiga kostnader för kommunalt vatten och avlopp, när områden på landsbygden byggs till.

I dagsläget så riskerar den som bor i ett samhälle med fler än 15–25 hus att få betala en skyhög summa för anslutning till kommunalt avlopp, som enligt lag alltid måste finnas i byar som betraktas som ett större sammanhang. Detta även om de nuvarande avloppen är godkända enligt miljöbalken.

KD har under flera år agerat för att få regeringen att se över dagens lagstiftning som innebär att två lagar krockar med varandra på ett olyckligt sätt. Efter att vårt kommunalråd haft flera möten med olika intressenter och kontakter med Regeringskansliet, så valde regeringen till slut att lyssna och tillsatte en utredning för att ändra lagstiftningen.

Redan i augusti nästa år kan Sverige ha en ny bättre vattentjänstlag som inte automatiskt tvingar alla hushåll att ansluta sig till kommunalt VA om en by växer och blir större.

Trots detta löper många boende i mindre byar i Knivsta en risk att få betala anslutningsavgifter på 200 000–300 000 kronor per hushåll i framtiden, och därefter löpande brukningsavgifter.

Inte nog med det. De flesta av dessa byar kommer bli så kostsamma att ansluta att även övriga VA-abonnenter kommer att behöva skjuta till pengar genom en höjd taxa.

För även om en statlig utredning pågick under förra året för att se över om det åter kan bli tillåtet med andra alternativ på dessa platser, så valde majoriteten av Knivstas partier att inte gå på KD:s linje. I stället för att avvakta den nya lagstiftningen antogs i december en VA-plan för utbyggnad av kommunalt vatten- och avlopp i ett 40-tal områden i vår kommun.

Ett tiotal byar i Knivsta står nu på tur att få kommunalt VA, i ett första skede: Noor och Gamla Alsike och därefter Spakbacken, Östuna by, Jansberg, Lagga kyrkby, Västra Alsike, Ekeby, Edeby, Vassunda och Haknäs.

Efter detta ska behovet av kommunalt vatten- och avlopp utredas närmare i sex byar, nämligen: Kvarnbol, Eda, Halmby, Lilla Älgboda, Björksta och Gröndal.

Ytterligare 25 områden är dessutom under bevakning av kommunen för ett framtida eventuellt kommunalt VA.

Även om ny lagstiftning kommer ändras inte den antagna VA-planen per automatik. I stället så måste den revideras efter de nya villkor som kommer.

Vi kristdemokrater har inte glömt vad vi lovade inför valet 2014. Får vi tillräckligt många mandat efter valet så ska vi ta och se till att nuvarande vatten- och avloppsplan i kommunen ändras så fort som möjligt.

Det är ett löfte till alla Knivstabor som nu riskerar att drabbas.

Att få helt onödiga kostnader på flera hundratusen kronor för vatten- och avloppssystem som redan fungerar och är godkända är och förblir orimligt.

Pontus Lamberg, kommunalrådskandidat (KD) i Knivsta

Björn-Owe Björk, kommunalråd (KD) i Knivsta

Per Lindström, ledamot (KD) i kommunfullmäktige i Knivsta