Hemtjänstutredningen får inte bli ett beställningsjobb

Det verkar finnas en ovilja att lägga alla kort på bordet, inte ens för äldrenämnden. Oppositionen måste få full insyn, skriver C.

Utredningen måste vara transparent för att försäkra medborgarna om att ansvar verkligen utkrävs – vilket alla Uppsalabor har rätt att förvänta sig, skriver Ehsan Nasari och Karin Thalén-Ottersgård (båda C).

Utredningen måste vara transparent för att försäkra medborgarna om att ansvar verkligen utkrävs – vilket alla Uppsalabor har rätt att förvänta sig, skriver Ehsan Nasari och Karin Thalén-Ottersgård (båda C).

Foto: Anna Bredberg/Göran Ekeberg/Johanna Färlin

Debatt2024-12-11 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste månaderna har Uppsala skakats av avslöjanden om allvarliga övergrepp inom kommunens hemtjänst. Redan vid de första indikationerna på dessa missförhållanden krävde Centerpartiet en oberoende extern granskning av hemtjänstens verksamhet. Att det S-ledda styret nu, efter påtryckningar från media och medborgare, väljer att initiera en extern granskning är ett steg i rätt riktning. Men utredningen får inte bli en beställningsprodukt.

Rapporteringen från Upsala Nya Tidning har belyst fall där äldre, sårbara individer utsatts för våldtäkter och andra kränkningar av personer som varit satta att vårda dem. Dessa övergrepp är inte bara tragiska för de drabbade utan underminerar även förtroendet för hela äldreomsorgen. Händelserna har varit så allvarliga att de har uppmärksammats på nationell nivå av bland andra justitie- och äldreministern.

undefined
Att det S-ledda styret nu, efter påtryckningar från media och medborgare, väljer att initiera en extern granskning är ett steg i rätt riktning. Men utredningen får inte bli en beställningsprodukt, skriver Centerpartiet.

Centerpartiet krävde tidigt en extern och oberoende granskning för att genomlysa organisationens rutiner, kultur, ledning och styrning. Målet var att säkerställa att liknande händelser inte skulle kunna inträffa igen. Vi uttryckte oro över att de interna utredningar som kommunen planerade inte var tillräckliga för att återställa förtroendet och tryggheten inom hemtjänsten.

Trots detta avfärdade det S-ledda politiska styret initialt behovet av en extern granskning. Detta mötte stark kritik från både oppositionen och fackförbundet Kommunals sektion för äldreomsorg. Facket, chefer och medarbetare har vittnat om en omfattande tystnadskultur inom hemtjänsten, där anmälningar om missförhållanden förhindras av rädsla för repressalier. 

En oberoende granskning är nödvändig för att avslöja och åtgärda de systemfel som möjliggjort övergreppen och för att trovärdigt utvärdera ansvaret hos de chefer som leder verksamheten.

I äldrenämnden har vi fått mycket knapphändig information och inga handlingar har delgivits före sammanträdena sedan de allvarliga händelserna uppdagades i september. Detta tyder på en ovilja att lägga alla kort på bordet, inte ens inför ansvarig nämnd. 

Den första interna utredningen, som presenterades på nämndens möte i oktober, drog slutsatsen att inga direkta fel hade begåtts i hanteringen av ärendet. Detta är minst sagt anmärkningsvärt och underminerar förtroendet för tjänsteledningen och det politiska styret.

Efter att UNT ytterligare belyst omfattningen och allvaret i missförhållandena har S-V-MP-styret till slut valt att ändra sin ståndpunkt och gå med på att initiera en extern granskning. Denna fördröjning är dock beklaglig. Att agera först när media avslöjar problemens omfattning signalerar en brist på proaktivt ledarskap och riskerar att ytterligare skada förtroendet för kommunens förmåga att hantera kriser.

undefined
En oberoende granskning är nödvändig för att avslöja och åtgärda de systemfel som möjliggjort övergreppen och för att trovärdigt utvärdera ansvaret hos de chefer som leder verksamheten, skriver Centerpartiet. På bild: Rasmus Sundström och Lenita Granlund, chefer på Uppsala kommuns äldreförvaltning.

Idag ska beslutet om en extern utredning fattas i kommunstyrelsen – något som är på tiden. Det är dock avgörande att denna utredning inte reduceras till en beställningsprodukt. Utredningen måste ges fullt mandat att granska organisationsstrukturen, kulturen samt ledning och styrning. 

Oppositionen måste också få full insyn i alla delar av processen, från upphandlingen av konsulter till utarbetandet av förslag på åtgärder. Transparens är en förutsättning för att utredningen ska bli trovärdig. Endast så kan medborgarna försäkras om att ansvar verkligen utkrävs – något som alla Uppsalabor har rätt att förvänta sig.

Parallellt med utredningen måste vi stärka chefernas och medarbetarnas förutsättningar, förbättra rutinerna och säkerställa att alla medarbetare inom hemtjänsten har rätt kompetens och stöd för att utföra sitt arbete tryggt och respektfullt. Endast genom kraftfulla åtgärder kan vi återuppbygga förtroendet för äldreomsorgen och säkerställa att våra äldre får den omsorg och trygghet de förtjänar.