Utfasad direkt-el kapar vintertoppar

Det finns många tekniska möjligheter att nå regeringens mål om 100 procent förnybar energi i Sverige, skriver Niclas Malmberg och Lise Nordin, båda MP, i en replik till Tord Wiklund..

Lise Nordin

Lise Nordin

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

DEBATT2014-10-16 14:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tord Wiklund uttrycker i UNT 13/10 oro för hur det med mer förnybar energi garanterat finns el även en kall vinterdag. När Energimyndigheten nu utreder olika scenarier för ett hållbart energisystem utgår de ifrån målet ett energisystem i balans. Systemet i sin helhet måste fungera vid alla tidpunkter, och det finns många tekniska möjligheter att nå regeringens mål om 100 procent förnybar energi i Sverige. Med energi från skog, sol, vind och vatten, tillsammans med energieffektivisering, kan vi bli fria från både kärnkraft och fossil energi. Självfallet medverkar inte Miljöpartiet till utbyggd fossil energiförsörjning.

Tvärt om avbryter MP-S-regeringen nu exempelvis Vattenfalls tidigare projektering för nya kolgruvor.

När en kärnkraftsreaktor snabbstoppar på grund av tekniska problem sker det på ett ögonblick och annan el måste kopplas på direkt. Systemet klarar det i dag. Dessa stora bortfall är en större utmaning än de naturliga variationerna i vinden. Sverige har i dag över 50 procent el från vattenkraft, och den fungerar utmärkt som reglerkraft när det inte blåser eller när solen går i moln. I Uppsala finns också spännande forskning från Joakim Wirtén som visar hur sol och vind naturligt kompletterar varandra; när solen inte skiner blåser det och tvärtom. Dessutom tillkommer möjligheter med batteriteknik, smarta elnät och att bygga ett större geografiskt elnät med kablar till våra grannländer.

Vad Wiklund inte kommenterar är att effekttopparna vintertid beror på att el fortfarande används för direktverkande uppvärmning. Det är ineffektivt. Miljöpartiet har många förslag för att fasa ut direktverkande el och ersätta med miljöbättre system, som exempelvis fjärrvärme och bergvärme.

Att skrämmas med att det blir kallt med förnybar energi är det sista kärnkraftsförespråkarna nu håller fast vid. Men den tekniska utvecklingen och det faktum att flera länder nu klarat mer än 50 procent vindkraft motbevisar dem. Sverige står inför ett vägval vilken energi vi ska satsa på. Ny kärnkraft är väldigt dyr. Finland och Frankrike försöker bygga ny kärnkraft och priset kommer att bli minst 1 krona per kilowattimme. Vindkraften i Sverige kostar hälften, 50 öre per kilowattimme.

När förnybar energi inte bara är mer miljövänlig, men också billigare, borde vägvalet vara enkelt!

Wiklund beklagar sättet Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften. Men alternativen till att höja säkerhetskraven och att höja avgiften till kärnavfallsfonden, så att det byggs upp tillräckliga ekonomiska resurser för att kunna finansiera omhändertagandet av kärnavfallet, är inte acceptabla. Så länge vi har kärnkraft måste säkerheten vara högsta möjliga, och självfallet är det köparna av kärnkraftsel som ska betala kostnaden för avfallshanteringen, inte kommande generationer.

Niclas Malmberg, riksdagsledamot Uppsala län (MP)

Lise Nordin, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson (MP)

Läs mer om