Utanförskapet växer i Uppsala län

Var åttonde vuxen i Uppsala län är bidragsförsörjd, skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv.

Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen.

Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen.

Foto: Ernst Henry Photography

Debatt2021-08-16 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala län har, precis som Sverige i stort, ett omfattande problem med arbetslöshet och utanförskap, där inte minst ungdomar och utrikesfödda har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Trots att arbetslösheten nu minskar efter den kraftiga uppgången under coronakrisen, så är läget fortsatt allvarligt. Arbetslösheten bland de utrikes födda stiger återigen. Samtidigt som delar av arbetsmarknaden upplever en återhämtning så riskerar stora grupper att fastna i utanförskap.

Utifrån data från SCB kan utanförskapet i Uppsala län, mätt i helårsekvivalenter, idag beräknas till 27 046 personer. Det motsvarar 12 procent av alla invånare i arbetsför ålder. Var åttonde vuxen i Uppsala län är därmed bidragsförsörjd.

Enligt Arbetsförmedlingen steg antalet personer i Uppsala län som varit arbetslösa 6–12 månader med 98 procent under 2020. Även gruppen som varit arbetslös längre än 12 månader har vuxit, och uppgår idag till 6065 personer i länet.

Detta är en allvarlig situation av flera skäl. Dels är det skadligt för samhällsekonomin, den totala kostnaden för dagens utanförskap i Uppsala län motsvarar drygt 9 miljarder kronor per år. Samtidigt står Sverige inför stora utmaningar och välfärdssatsningar. Då behöver fler jobba, inte färre. Men framförallt är det skadligt för de individer som befinner sig i utanförskap.

Det är väl dokumenterat att långa perioder av arbetslöshet i början av arbetslivet kan ha en mycket negativ påverkan på karriär- och löneutveckling längre fram. De ungdomar som varit arbetslösa under hela eller stora delar av pandemin får en väldigt dålig start på sitt vuxenliv och riskerar att fastna i utanförskap och sociala problem senare. Att antalet unga i länet som varit arbetslösa i 6–12 månader ökade med hela 149 procent under det senaste året är därför mycket oroande.

Sverige har också under lång tid haft ett större arbetslöshetsgap mellan inrikes och utrikes födda än de flesta länder. På senare år har gapet ökat ytterligare. I december 2020 var arbetslöshetsgapet mellan inrikes och utrikes födda i Uppsala län hela 15 procentenheter.

För att kunna minska utanförskapet i Uppsala län krävs nationella reformer för att stärka drivkrafterna till arbete, men det finns också flera saker som kan göras lokalt och regionalt. Det lokala företagsklimatet behöver stärkas så att fler företag vågar satsa och anställa. Kriminalitet, social oro och segregation måste bekämpas. Men inte minst måste kompetensförsörjningen och matchningen på arbetsmarknaden i Uppsala län förbättras. Trots att många står utanför arbetsmarknaden hittar inte företagen rätt personal när de behöver rekrytera, det hindrar dem från att växa. Fler behöver uppnå gymnasiekompetens och fler behöver utbilda sig i enlighet med det som efterfrågas på arbetsmarknaden. En satsning på yrkesgymnasium för vuxna är en del av lösningen. 

Utanförskapet kan inte få fortsätta växa, det kostar för mycket både för individen och för samhället.