Sveriges har hamnat efter resten av Europa och världen. De senaste tio åren har präglats av låg tillväxt varit låg, och de senaste fem åren har Sverige praktiskt taget inte haft någon tillväxt alls. Förra året minskade BNP och framtidsutsikterna är heller inte särskilt lovande.
Det är därför glädjande att vi nu har en regering som fokuserar på detta, vilket exemplifieras av Tidöavtalet som fastställer konkurrenskraftiga bolags- och kapitalskatter för att främja företagandet, men även av regeringens ekonomiska plan framöver som i tre delar består av: att bekämpa inflationen och stötta hushållen, att tackla lågkonjunkturen genom återupprättad arbetslinje och att få fart på tillväxten genom strukturreformer.
Företagen utgör ryggraden i Sveriges ekonomi. Genom att växa och utvecklas skapar de jobb och ökar skatteintäkterna. För att skapa en gynnsam miljö för företagsutveckling är det avgörande att upprätthålla ett robust, förutsägbart och rättvist skattesystem. Särskilt viktigt är att svenska skatter är konkurrenskraftiga på den globala marknaden, eftersom många svenska företag verkar internationellt.
Bolagsskattens storlek spelar en betydande roll för tillväxt och investeringar i hela landet. Genom att sänka bolagsskatten från 22 procent till 20,6 procent har vi tagit steg i rätt riktning, tack vare bland annat moderata initiativ. Detta är särskilt viktigt för att stimulera investeringar i befintliga svenska företag samt för att attrahera nya investeringar till Sverige. För att uppnå en ännu starkare internationell konkurrenskraft kan det därför vara motiverat att fortsatt utvärdera bolagsskatten.
För att säkerställa långsiktig tillväxt och utveckling är de små och medelstora företagen centrala. Sverige har framgångsrikt frambringat skickliga entreprenörer med livskraftiga företag och tusentals anställda, det måste vi fortsätta med. Det är nämligen inom just små och medelstora företag som majoriteten av nya jobb skapas. Att främja övergången från små till stora företag är en viktig del i en återupprättad arbetslinje och möjliggör för fler människor att få sin första anställning.
För att driva utveckling och tillväxt i hela landet spelar entreprenörsskatten en viktig roll. En attraktiv entreprenörsskatt bör främja företagsamhet, skapa fler arbetstillfällen och öka Sveriges konkurrenskraft. En sådan beskattning gynnar också den gröna omställningen. För att understryka vikten av detta har regeringen gett nya viktiga direktiv till den pågående utredningen om beskattning av fåmansföretag. I januari 2023 fick utredningen i uppdrag att analysera hur 3:12-reglerna, inklusive utomståenderegeln och bestämmelsen om samma eller likartad verksamhet, kan förbättras för att främja tillväxtmöjligheterna för små och medelstora företag. Utredningen ska även undersöka hur reglerna kan förenklas för att underlätta ägarskiften, både mellan närstående och till personal.
Det är genom ökad tillväxt vi når ökad välfärd, ett högre välstånd och klarar den gröna omställningen, inte genom straffskatter och symbolpolitik. Därför ser jag med tillförsikt fram emot regeringens kommande skattereformer, det är dags att vi åter bygger Sverige starkt!