Utan dyrare mat går svenska bönder under

Sverige har gått från överproduktion till brist på i stort sett allt utom mjöl, socker och morötter, skriver Tina Rudolphson

Tina Rudolpson oroar sig för situationen för svenska bönder och svensk livsmedelsproduktion.

Tina Rudolpson oroar sig för situationen för svenska bönder och svensk livsmedelsproduktion.

Foto: Johannes Tångeberg

Debatt2022-11-03 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När världen runt om oss rämnar borde vår självförsörjning stå högst på agendan. Men det media väljer att basunera ut är att maten är så dyr, folk tvingas göra matlådor och jaga extrapriser för att ha råd. Råd med vad?

I min värld är ett land som inte kan försörja sin befolkning ett fattigt land. Vilka är vi att tro att andra länder ska försörja oss när vi inte lägger manken till själva. Sverige är ett fantastiskt jordbruksland med stor potential att odla mer och producera mer. Men det gjordes aktiva val i omställning 90 då vi skulle minska alla våra överskott. Lägg till det våra politikers vilja att försvåra livsmedelsproduktionen i landet genom olika regler som gör att vår produktion tappar konkurrenskraft. Tuffare djurskyddsregler, växtskyddsregler, dyrare bränsle och energi med mera som fördyrar vår produktion gentemot resten av EU och världen. Vi har under vår tid i EU gått från överproduktion på de flesta varor till brist på i stort sett allt utom mjöl, socker och morötter.

Med pandemin i bakhuvudet ser vi hur väl det fungerade med att få saker från grannländerna eller EU. Det var slut på skyddsutrustning som munskydd, visir och handskar. När beställningar var på väg plundrades de av andra i behov. Där fanns verkligen ingen hjälp att få. Alla såg till att förse sitt eget land och befolkning med det de behövde innan vi som var utan produktion fick något.

Våra svenska företag ställde om snabbt för att minska risken i pandemin, inte staten. Alkoholtillverkning gick över till handsprit, man gjorde egna visir. Fantasin var det enda som satte begränsningen.

SVT påstod i ett inslag att maten stigit i pris med 296 procent sedan 1980. Det stämmer nog och det mesta har skett under de senaste åren. Men ingen sa något om att medellönen i kommunala företag stigit med 548 procent under samma period eller för den delen 575 procent för statliga företag och för privata företag med 613 procent.

Pengar som gjort att man kan renovera badrum och kök med kortare intervall, eller att alla kan åka utomlands minst en gång om året. Man har börjat handla kaffe i pappmugg på vägen i stället för en termos med sig hemifrån. Lunchen äts ute i stället för att man tar med matlåda med rester som nu mera slängs. I Sverige slänger vi var tredje tugga mat, både i butik och hemma.

Att maten kostar mer nu, beror på att våra omkostnader har stigit med flera hundra procent de senaste åren. Handelsgödsel som för 2 år sedan kostade 2,44kr/kg kostade förra året 4,22kr/kg och nu i år 10,19krkr/kg för mig. När man använder ton av varan blir summan enorm. Dessutom osäkerheten om vi kommer få någon gödning. 

Lägg till det dieselpriset till en traktor som man tankar 400–500 liter var och varannan dag för att producera er mat. Här försvinner stora summor varje år, en fördubbling på priset bara på något år. 

Elen som vi använder för att klara djurskyddslagar och livsmedelssäkerhet vet ju alla att den också blivit dyrare. 

Tänk till innan ni klagar på att maten blivit dyr. Maten är det enda som ni är beroende av och som ni inte kan vara utan. Vi bönder har haft det tufft under ett flertal år, stöd i kriser löser av varandra men det vi helst vill ha är rätt förutsättningar för vår produktion. Vill staten sätta högre krav på vår näring än resten av jordbruken får de ta ansvaret att stå för de extra kostnader som detta ger. Inte genom stöd utan genom minskade kostnader. 

Äter man inte svensk mat i frid och fred får man ingen svensk mat i kris och krig.

Militären är de som bäst förstår risken med att vara utan mat. De ser risken när glesbygden dör ut och när självförsörjningen minskar. De vet att man behöver en mätt mage för att försvara sitt land. De förstod att det skulle bli kris när man sålde ut våra mobförråd. Livsmedel, sjukvårdsförnödenheter med mera var inte viktigt längre då muren föll och vi var säkra mot krig. Det räcker med en person för att starta osäkerheten i världen för att inse att beslutet var fel. Bränsledepåer och handelsgödseltillverkning inom vårt eget land hade varit bra att ha kvar.

Jag väljer hellre svenska råvaror varje måltid och reser mindre om det är spara jag måste göra. Sen vet jag att många äldre har en grymt dålig pension och måste spara. Men det finns billigare råvaror som tar längre tid att tillreda som smakar fantastiskt. Märgpipa, högrev (som nu fått en renässans), hos grisen finns skinkstek, bog med mera som är gott och mättande. Dessutom är mat lagad från grunden godare och mättar bättre än halv- och helfabrikat. 

Vi behöver lära oss att matlagningen får ta tid, då kostar den mindre och smakar bättre.