Usel demokratisk utveckling och förakt mot offentlighet

Kommunfullmäktige måste återgå till ordningen där ett beslutat antal ledamöter fysiskt sammanträder i traditionell form, skriver Stefan Hanna.

Politikens legitimitet är redan låg med tanke på att färre än tre procent av landets befolkning är med i ett politiskt parti, skriver Stefan Hanna.

Politikens legitimitet är redan låg med tanke på att färre än tre procent av landets befolkning är med i ett politiskt parti, skriver Stefan Hanna.

Foto: Pressbild/Mats Andersson/TT

Debatt2020-04-27 02:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i svåra och utmanande tider. Den viktiga bekämpningen av coronaviruset påverkar alla jordens människor i stor omfattning. Inte minst i Uppsala drabbas alla mer eller mindre hårt av virusets effekter. Även vår demokrati påverkas mycket negativt. Självklart ska även det demokratiska arbetet anpassas till de restriktioner vi alla ska följa. Samtidigt är det demokratiskt oacceptabelt att Uppsala kommuns politiska minoritetsledning nu helt väljer att med en halverad ledamotsgrupp, 41 ledamöter i stället för 81, genomföra digitala kommunfullmäktigemöten. I linje med mitt förslag, som fått kommunfullmäktiges stöd, är det demokratiskt mycket viktigt att ledamöter enbart i undantagsfall ska kunna delta på kommunfullmäktigemöten. Kommunfullmäktige måste omgående återgå till ordningen där ett beslutat antal ledamöter fysiskt sammanträder i traditionell form.

Politikens legitimitet är redan låg med tanke på att färre än tre procent av landets befolkning är med i ett politiskt parti. Det gör det ännu viktigare att det enda regelbundna lokala möte där valda representanter för Uppsalaborna i viktiga frågor får argumentera för sina perspektiv och ställningstaganden genomförs i traditionell mötesform. Denna enda ordinarie mötesplats med kommunens högsta beslutsfattare fyller många viktiga roller. Bland annat en offentligt tillgänglig roll för invånarnas representanter att göra sina perspektiv och ställningstaganden kända, en chans för övriga politiker att förstå att andra vägval än de föreslagna kan vara bättre och en för alla lättillgänglig chans att följa viktiga debatter. 

Kommunfullmäktiges ordförande, Eva Edwardsson, och kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling, leder insatserna för att försöka göra kommunfullmäktige helt digitala. Det är i strid med det undantagsbeslut som ett helt onödigt kommunfullmäktige fattade beslut om den 16 april 2020. Förutom att det inte är i linje med det beslut som kommunfullmäktige fattat är det demokratiskt vidrigt. Att genomföra kommunfullmäktige med endast 41 ledamöter strider inte heller mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det finns få debattforum där viktiga frågor kan debatteras i offentlighetens ljus och där invånarnas företrädare får en chans att lyssna på andra representanters och partiers argument kopplat till olika frågor. Det är en mycket viktig ordning att bibehålla traditionella möten där också den viktiga offentlighetsprincipen kan upprätthållas. Det finns gott om ledamöter i kommunfullmäktige, och bland våra invånare i övrigt, som kraftigt kommer att hämmas, eller helt uteslutas, av att helt genomföra viktiga demokratiska debattmöten och beslut digitalt. 

Att socialdemokrater, liberaler och miljöpartister driver på en liknande fråga gör mig mörkrädd över hur vår demokrati utvecklas. Vägen framåt för demokratisk hållbarhet är mer öppenhet och bättre inkludering, inte mer slutenhet och sämre inkludering. Självklart ska digitaliseringens alla möjligheter komplettera gamla sätt att debattera och fatta beslut. Det är dock mycket oklokt att inte inse värdet av fysiska träffar och de viktiga samhällsdebatter som behövs och där sakargument bryts ur olika perspektiv och med olika samhällsambitioner. Att genomföra traditionella möten med i nuläget ett begränsat antal ledamöter är i linje med det fattade beslutet – att understryka att fysisk närvaro i kommunfullmäktiges sammanträden ska vara huvudregeln.

Jag har en omfattande bakgrund inom IT- och Telecombranschen. Det har lärt mig mycket. Bland annat att man behöver genomföra seriösa utbildningsinsatser samt avgränsade och kloka tester innan man introducerar ny teknik och nya arbetssätt. Så agerar inte mittenstyret i detta fall utan de vill genomföra ett helt digitalt kommunfullmäktige den 27/4. Trots att utbildningsinsatserna är oacceptabelt låga skulle en testmöjlighet kunna vara att låta dem som inte ingår i det begränsade antalet KF-ledamöter som ska tjänstgöra på måndag, 41 stycken, att digitalt delta utan rätt att rösta.

Enkelt uttryckt är detta agerande demokratiskt vidrigt och mycket oprofessionellt hanterat. Sjukvårdsbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, poliser, åklagare, domare, advokater, busschaufförer och företagare gör sitt bästa för att hålla igång Uppsala och Sverige. I detta läge är det anmärkningsvärt att kommunens minoritetsstyre driver på för att vi inte med den minskade skaran KF-ledamöter, med respekt för Folkhälsomyndighetens rekommendationer, genomför ett traditionellt fysiskt kommunfullmäktige. Gör om. Gör rätt.