Uppskjuten vård ska ordnas med miljonsatsning

Region Uppsala är först med en plan för hur vårdskulden ska minska, skriver Emilie Orring och Malin Sjöberg Högrell.

Emilie Orring (M) och Malin Sjöberg Högrell (L) skriver om regionens plan för att komma ikapp med den vanliga vården so fått stå åt sidan under pandemin.

Emilie Orring (M) och Malin Sjöberg Högrell (L) skriver om regionens plan för att komma ikapp med den vanliga vården so fått stå åt sidan under pandemin.

Foto: Pressbild

Debatt2020-12-14 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som en av landets första regioner har Region Uppsala nu tagit fram en plan för hur man ska minska den uppskjutna vården. Vårt fokus är att köerna ska minska och att alla aktörer ska kunna hjälpa oss i det arbetet.

Pandemin har medfört allvarliga påfrestningar för sjukvården. Det har varit nödvändigt för vården att planera om och skjuta upp planerade besök och operationer. Våra medarbetare har gjort stora insatser under pandemin. Exempelvis har de upprätthållit lagkravet om mammografi, samt upprätthållit screening av cervixcancer. Kollektivtrafiken har varit igång trots stora intäktsförluster. 

Samtidigt som beredskap för eventuella nya utbrott behöver finnas, måste fokus ligga på att människor får tillgång till den vård de har behov av. Vi vill även vara tydliga gentemot länsinvånarna att söka vård i fall de behöver det. Medarbetarna i sjukvården har rutiner för att ge invånarna i Uppsala län vård under trygga former även under pandemin.

I våras beslutade Region Uppsala som första region, efter initiativ av oss i det blågröna styret, att skicka en skrivelse till regeringen om behovet av ekonomisk kompensation till landets samtliga regioner för att hantera den uppskjutna vården. Detta inspel hörsammades och vi har tilldelats 148 miljoner kronor av regeringen för att minska den uppskjutna vården nästa år.

Under hösten har vi arbetat med hur pengarna ska användas på bästa sätt för att minska den uppskjutna vården från pandemins första fas. Vår bedömning av kostnaderna är cirka 150 miljoner kronor mer än det som vi tilldelats av staten. Köerna har framför allt ökat inom specialistvården, allra längst är det till ortopedi och kirurgi. Vi befinner oss i dagsläget mitt i en andra våg, vilket påverkar vårdproduktionen. Regering och riksdag kommer därför behöva återkomma med ytterligare ett ekonomiskt stöd för att vi snabbt ska kunna beta av den uppskjutna vården.

Av de 148 miljoner kronorna kommer vi att använda 124 miljoner kronor för att kapa köerna inom specialistvården. Målsättningen är att det ska genomföras 2500 operationer inom ortopedi, kirurgi, öron-näsa-hals och på barnsjukhuset. 1600 nybesök inom öron-näsa-hals, neurokirurgi, kirurgi och ortopedi. Samt, 630 återbesök inom framförallt inom områdena gynekologi, barnsjukhuset och kirurgi. Alla åtgärder som antingen leder till att köerna omedelbart kortas eller frigör kapacitet i våra verksamheter kommer att prioriteras.

Vi kommer även att behöva köpa vård från andra regioner och från privata aktörer. Detta för att inte sätta för stort tryck på medarbetarna som just i detta nu kämpar med att hantera den andra vågen. De kommer att behöva tid för återhämtning med nära och kära. Resterande belopp är reserverat till bland annat primärvården där 4 miljoner kronor riktas till neuropsykiatrisk utredning för barn under 17 år. Vi kommer följa utvecklingen noga för att säkerställa att de pengar vi delar ut ger effekt.

Det blågröna styret i Region Uppsala är fast beslutet att göra sitt yttersta för att dämpa pandemins skadeverkningar. Vårt fokus är att köerna ska minska och att alla aktörer ska kunna hjälpa oss i det arbetet. Vi kommer att klara oss igenom denna kris om vi arbetar tillsammans.