Uppsalastyret verkar vilja begrava hemtjänst-problemen

Skandalerna i äldreomsorgen fortsätter. Styret gör för lite för att öka tryggheten, skriver Kent Kumpula.

Kent Kumpula (SD) är kritisk mot styrets agerande i äldreomsorgsfrågan.

Kent Kumpula (SD) är kritisk mot styrets agerande i äldreomsorgsfrågan.

Foto: Klara Nyth Stålberg

Debatt2024-10-10 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är skrämmande att de styrande partierna i Uppsala kommun verkar vilja begrava sanningen om det som brustit i äldreförvaltningen och som lett till ett antal våldtäkter av äldre kvinnor i deras egna hem.

Lika skrämmande är det att man inte ens verkar lyssna till mitt förslag om frivilliga utdrag från belastningsregistret för de som alltjämt är anställda, den handfull som har blivit av med sina jobb efter övergreppen ska hanteras vidare av polisen. 

För om jag själv hade varit anställd i hemtjänsten, så hade jag absolut velat lämna in ett så uttömmande utdrag från mitt belastningsregister jag bara kunde få fram. Jag hade gladeligen gjort alltför att visa att jag inte har några domar i bagaget om sexuella övergrepp eller våldtäkter.

Men vi återgår till frågan om interna utredningar. Det säger ju sig självt, att om den chef som själv har brustit på ett sätt som eventuellt har lett till att våldtäktsmän anställdes för att ta hand om äldre ensamma kvinnor i deras hem. Den chefen kommer med största sannolikhet att hitta fel i ett annat led eller i en annan del av förvaltningen, för att hålla den egna ryggen fri.

En chef som tagit emot information om otillbörligt agerade kring den anställde som senare våldtog äldre kvinnor långt efter att det larmats om olämpligt agerande. Kommer verkligen den chefen att räcka upp handen och säga ”Det var jag, jag tyckte inte att det var så allvarligt att vår anställde visade sitt kön och glidmedel för en vårdtagare, så jag gjorde inget.”. Tror ni på det? Nej, det gör inte jag heller. 

undefined
SD kräver svar från Erik Pelling (S) om äldreomsorgen.

Troligtvis skäms dessa chefer något så enormt mycket att de inte kommer att kunna genomföra en objektiv genomlysning av händelserna och problematiken. Det är av just den anledningen som en extern och fullständig genomlysning av allt från organisationskulturen till styrningen och ledningen behöver göras av en extern part.

Kommunstyrelsen har i ilfart satt igång arbetet med att kontrollera personal som ska nyanställas. Bättre sent än aldrig, men det är så dags nu när våldtäkterna redan är genomförda och när ett antal liv slagits i spillror.

Jag skulle vilja få ett tydligt och ärligt svar från Erik Pelling (S) om varför man överhuvudtaget inte ens kan fundera på hur man skulle kunna införa frivilligt inlämnade utdrag från belastningsregistret för redan anställda i jobb där män besöker ensamma äldre kvinnor i deras hem.

Jag vet att du har sagt att ”det är olagligt”, men det trodde kommunen att det var att begära belastningsregister vid nyanställningar också, och det stämde ju inte. Kommunen trodde också att det var helt enligt lagen att införa tredje vice ordförande, kommunen trodde att man kunde utöka kommunstyrelsen genom att dela ut fler poster till sig själv, osv, men i alla de fallen hade kommunen också fel.

Tänk om vi nu genom frivilliga utdrag ur belastningsregistret kan få en tydligare bild av de anställda, och om det i förlängningen kan hjälpa oss att undvika att ytterligare kvinnor blir våldtagna?

Det gäller att försöka se lösningarna, inte problemen. Man kan exempelvis ha extern personal eller personal i en annan kommun som granskar registerutdragen, på så sätt riskerar ingen med eventuellt pinsamt förflutet i registret att deras chef eller någon kollega kan läsa det. Försök att se lösningarna Erik, och inte bara problemen.