Uppsalas ungdomar måste få resa fritt!

För ökad frihet och jämlikhet måste tiderna för skolkorten förbättras och sommarkort delas ut, skriver Nohmi Reimegård och Pontus Dahlén.

15,8 miljoner kronor är inte en orimlig summa för en satsning som ökar jämlikheten så mycket, skriver representanter för Elevkåren Katedral.

15,8 miljoner kronor är inte en orimlig summa för en satsning som ökar jämlikheten så mycket, skriver representanter för Elevkåren Katedral.

Foto: Privat

Debatt2022-06-07 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter två år av distansundervisning, avbrutna aktiviteter och isolering ska ungdomars möjligheter inte begränsas av boendeplats eller ekonomi. Alla ska kunna gå på aktiviteter, hälsa på släktingar, sommarjobba och socialisera utan att behöva tänka på hur hemgången ska gå till. Idag begränsas många ungdomar i Uppsala av brister hos eller avsaknaden av busskort. För ökad frihet och jämlikhet måste tiderna för skolkorten förbättras och sommarkort delas ut. 

Idag gäller skolkorten mellan 04:00 och 19:00. Ambitionen med korten är att ungdomarna inte ska behöva betala för transporten till och från skolan; trots detta tvingas många själva betala för hemgången. Aktiviteter och umgänge bidrar till livskvalitet, trygghet och hälsa. Dessa håller ofta på tills efter kl 19, då skolkortet slutar fungera och om man vill vara delaktig får man själv betala för buss, få skjuts av föräldrar eller gå för att komma hem. De utan dessa möjligheter tvingas sluta på aktiviteter och avstå från sällskap för att komma hem vilket kan leda till utanförskap och isolering. 

Alla ungdomar i Uppsala borde få njuta av sommarkort denna sommar. På sommarlovet är det lika viktigt för stadsborna att ha tillgång till landet som vice versa. Vissa kanske vill sommarjobba på ett ställe som ligger två mil bort, hälsa på en släkting i Enköping eller åka och bada i Fjällnora. Utan buss blir allt detta väldigt svårtillgängligt. De som bor i stan får alternativet att ströva runt i centrum och de som bor på landet kan, som tidigare nämnt, bli isolerade. En lösning på detta som för staden och landet närmare varandra är sommarkort. 

Hur ska detta då finansieras? Kommunen kanske inte har pengarna för denna satsning? Ska de behöva strypa äldrevården eller stanna upp stadsutvecklingen för att ungdomar ska få större frihet? Absolut inte, för det behövs inte! Uppsala kommun går plus och har mycket pengar över. 

Om alla ungdomar från och med årskurs sex till år två på gymnasiet, 17 434 personer, får sommarkort och kostnaderna för dessa är samma som UL:s sommarkort - 910 kr per kort - kommer därmed den sammanlagda summan bli runt 15,8 miljoner kronor. Det är inte en orimlig summa för en satsning som ökar jämlikheten så mycket.

Idén är inte radikal. Skolkort som gäller längre tider och sommarkort är inte något nytt. 2018 infördes nämligen gratis sommarkort till ungdomar i årskurs sex till år två på gymnasiet. Planen var att Sveriges ungdomar skulle få njuta av detta i tre år men så blev det inte då bidraget som finansierat detta drogs in. 2021, tre år senare, då de dåvarande restriktionerna släpptes, valde Västra Götaland att återinföra gratis sommarkort, denna gång bekostat med pengar från egen ficka. 

Skolkorten i Uppsala har länge haft samma tider, men det finns ställen där de skolkortsberättigade får resa dygnet runt på vardagar under terminerna, exempelvis i Skåne. Både Skåne och Västra Götaland har valt att prioritera ungdomars frihet. Varför kan inte Uppsala kommun göra detsamma? De skriver trots allt i deras budgetplanering för 2022 att “kommunens invånare ska leva med god tillgång till grönska och friluftsliv, kultur och idrott” - så låt oss göra det!