Organiserad brottslighet hotar demokratin och hela EU

Som Uppsalabo vet jag vilka konsekvenser gängkriminaliteten får för hederliga människor, skriver EU-parlamentariker Evin Incir.

Den senaste tidens skottlossningar i bland annat Uppsala visar hur gängkriminaliteten drabbar vanliga människor, skriver Evin Incir (S).

Den senaste tidens skottlossningar i bland annat Uppsala visar hur gängkriminaliteten drabbar vanliga människor, skriver Evin Incir (S).

Foto: Niklas Weimer

Debatt2024-10-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ännu en vecka med hjärtskärande push-notiser från skjutningar i Sverige.Ofta involverar dessa fasansfulla våldsdåd unga män både som gärningspersoner och offer. Det är dags för samhället att agera med kraft.

Regeringen har lovat ett paradigmskifte i kriminalpolitiken, men två år in har de misslyckats. De saknar de åtgärder som är nödvändiga för att bryta nyrekryteringen och stoppa skjutningarna, exempelvis punktmarkering av unga på glid och en satsning på det förebyggande arbetet.

Antalet barn under 15 år som misstänks för inblandning i mordplaner har mer än tredubblats sen förra året i Sverige enligt Åklagarmyndigheten. Det handlar om nära hundra barn i år, och än är året inte slut.

Den organiserade brottsligheten utgör en allvarlig fara för vårt samhälle, vår demokrati och hela vår union. Den splittrar samhällen och skapar stor oro och otrygghet, inte minst för unga.

Som Uppsalabo med rötterna i Göteborg, växte jag upp i Göteborgsförorten Bergsjön där den organiserade brottsligheten växte sig allt starkare under 1990-talet. Jag vet därför alltför väl vilka hänsynslösa konsekvenser som gängkriminaliteten får för vanliga, hederliga människor som bara vill gå till skolan och jobbet för att göra rätt för sig.

Det är tydligt att dessa kriminella nätverk inte känner några gränser: de opererar nationsöverskridande i hela Europa och utnyttjar numera också digitala plattformar för att rekrytera barn och unga.

undefined
Evin Incir (S) bor i Uppsala och Bryssel.

Politiken kan inte bara se på när brottslingar i lyxiga semesterparadis beordrar mord och bedrar oskyldiga medborgare, allt medan de rekryterar ”barnsoldater” för att springa deras knark- och mordärenden. Deras kriminella verksamheter göds av knark som efterfrågas av rika.  

Hela samhället har ett ansvar för att få slut på nyrekryteringen. Det är smärtsamt tydligt att SD-regeringen står handfallen. Således krävs att EU gör mer för att även den svenska SD-regeringen ska tvingas ta kampen mot gängkriminaliteten på allvar.  

Därför vill vi socialdemokrater:

  • Hindra digitala plattformar från att rekrytera barn in i kriminalitet. Det är oacceptabelt att sociala medier-plattformar används för rekrytering av barnsoldater. Nuvarande lagstiftning måste kompletteras för att täppa till kryphål och tech-jättarna måste hållas ansvariga för hur deras tjänster utnyttjas av kriminella.  
  • Stärka Europol, det polisiära, och Eurojust, det rättsliga, samarbetet i EU. Det måste upprättas ett europeiskt expertcentrum mot narkotika- och vapensmuggling.
  • Stoppa nyrekryteringen. Vi vill se en handlingsplan som inkluderar en särskild samordnare som jobbar med detta tillsammans med europeiska myndigheter och EU:s medlemsstater.  

I en tid då den organiserade brottsligheten rör sig över gränser, fysiska och digitala, behöver även politiken agera nationsöverskridande för att på riktigt sätta stopp för denna fasansfulla utveckling som berövar unga livet och förpestar hela vårt samhälle.