Uppsalabor blir utan personlig assistans och stöd

Uppsalas medborgare med funktionsnedsättning kan se tillbaka på den gångna mandatperioden med stor besvikelse, skriver Barbro Lewin.

Barbro Lewin är kritisk till att många Uppsalabor inte får det stöd de har rätt till enligt LSS.

Barbro Lewin är kritisk till att många Uppsalabor inte får det stöd de har rätt till enligt LSS.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2022-12-03 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunens brukarombud rapporterar i sin senaste rapport om frustration och förtvivlan hos personer som förlorat sitt ändamålsenliga stöd enligt den starka rättighetslagen LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) utan att deras behov har ändrats eller minskat. UNT har vid ett flertal tillfället rapporterat om deras hopplösa situation. 

Intresseorganisationen Funktionsrätt Uppsala har fört en fruktlös kamp för en rättssäker handläggning och myndighetsutövning. Utan resultat. Förvaltningen hänvisar till sina rutiner och arbetssätt, men ger aldrig några tydliga besked om vilka lagregler och bindande föreskrifter som dessa grundas i för att möjliggöra deras avslag. Framför allt saknas en utgångspunkt i LSS och den nya förvaltningslagens starka medborgarfokus med rätt till samverkan och påverkan i utredningsprocessen. 

Klagomålen på myndigheten har varit många och flera personer har tvingats överklaga till Förvaltningsrätten. Och där har ärendena blivit kvar under lång tid, så lång att JO har framfört kritik på för lång handläggningstid. JO har även framfört kritik mot kommunen för lång handläggningstid inför beslut. Och även om den enskilda till slut får ett gynnande beslut kvarstår det till synes eviga problemet med att verkställa det. De tar vanligen orimligt lång tid innan en person får en acceptabel plats i en gruppbostad.

”Det kan ta flera år” försöker en handläggare nu trösta den anhörige till en son med svår utvecklingsstörning, stor och nu ökad stresskänslighet med utbrott mot omgivningen och en ökad benägenhet för epileptiska anfall. Familjen är i kris och ser ingen ljusning. Överklagandet till Förvaltningsrätten på avslag om fortsatt personlig assistans ligger sedan förra året fortfarande obehandlat där. Den stora pressen på ett åldrande föräldrapar, som inget hellre vill än att stödja sitt nu vuxna barn, kan nu tyvärr innebära att ett gynnande beslut från Förvaltningsrätten inte kommer att kunna utnyttjas. Det blir för jobbigt med så många personer i det gemensamma hemmet. 

Från politiskt håll har kommunstyrelsen beslutat om en omorganisering med sammanslagning av förvaltningarna under omsorgsnämnden och äldrenämnden. Den processen ska vara avslutad snart. Denna process har kritiserats i flera avseenden. Samverkan med funktionsrättsrörelsen har varit nästan obefintlig. En del information har givits i efterhand eller mycket sent. Just nu är en skrivelse till Kommunstyrelsen med synpunkter och frågor aktuell. Den har skickats vidare till de hittills ansvariga nämnderna Omsorgsnämnden och Äldrenämnden. Sannolikt blir det de nya nämnderna som får ta ställning till kritiken med hjälp av den nu gemensamma förvaltningen. 

Vår förhoppning inför den nya mandatperioden är att nämnderna får politiker, som verkligen vill ta sitt ansvar och styra sin förvaltning. De får inte abdikera och rutinmässigt svara som de nuvarande politikerna att de litar på förvaltningen. Det får inte bli så att förvaltningens motto även fortsättningsvis ska vara att det är budgeten som styr. LSS är en prioriteringslag för de mest utsatta medborgarna. FN:s Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är grunden för Uppsalas Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning från 2016. Handlingsplanen håller på att uppdateras.

Låt oss äntligen få se ljuset med politiker som vill följa LSS och den nya förvaltningslagen för att förverkliga en medborgarrätt som även innebär funktionsrätt.