Uppsala ska vara en trygg kommun för alla. NÀr vi pratar om trygghet för alla fÄr vi inte stanna vid att diskutera hur vi gör utemiljöer sÀkra. För vissa tar otryggheten pÄ allvar vid nÀr de stÀnger ytterdörren och kliver in i sitt eget hem.
I dag minns vi sÀrskilt Fadime Sahindal som dödades i hederns namn den 21 januari Är 2002.
20 procent av alla flickor i nionde klass i Uppsala kommun har krav pÄ sig att vara oskulder nÀr de gifter sig och mer Àn en tredjedel av dessa flickor fruktar antingen tvÄngsÀktenskap eller förlovning och/eller hot och vÄld om de skulle ha en kÀrleksrelation med nÄgon deras familj inte accepterar. Det visar siffror som TRIS tog fram i rapporten Ung 018. Statistiken Àr alarmerande. Den som Àr otrygg i sitt eget hem Àr inte fri att förverkliga sina drömmar och leva det liv hen vill.
Antalet orosanmÀlningar om barn som befaras falla offer för heder har ökat kraftigt de senaste Ären. DÀrför Àr det mycket beklagligt att det har visat sig att kommunen brister i arbetet med att handskas med frÄgan om hedersrelaterat vÄld och förtryck.
Vi behöver en sammanhÀngande socialtjÀnst dÀr fÀltarbetare och myndighet tillsammans kan arbeta för att hitta utsatta ungdomar som mÄnga gÄnger inte vÄgar berÀtta. NÀr ungdomar sedan vÀl kommer i kontakt med socialtjÀnsten fÄr inte kommunen fallera i sitt bemötande. Ett barn eller en ungdom som blir utsatt ska kÀnna förtroende för socialtjÀnsten och de insatser som erbjuds, det gÀller bÄde akuta boendelösningar eller öppenvÄrdsinsatser. DÀrtill behöver vi familjehem och HVB-hem med sÀrskild kunskap om heder.
För att arbeta med Àrenden dÀr barn och unga utsÀtts i en hederskontext krÀvs sÀrskild kompetens och kommunen som arbetsgivare mÄste ge de rÀtta förutsÀttningarna för socialsekreterare och andra yrkesverksamma som trÀffar barn och unga. DÀrför drev vi, tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna, igenom ett förslag i kommunfullmÀktige om att inrÀtta ett specialistteam pÄ kommunen som kan vÀgleda i dessa frÄgor och genomföra ett kompetenslyft bland alla medarbetare i kommunen som kommer i kontakt med hedersrelaterat vÄld och förtryck.
Utan egen försörjning Àr det svÄrt, om inte mÄnga gÄnger omöjligt, att bryta sig loss frÄn vÄld och förtryck. I hushÄll dÀr bÄde mannen och kvinnan uppbÀr försörjningsstöd sker utbetalningen ofta till mannens bankkonto. Detta ger honom Àn mer makt över kvinnan. Utbetalning av försörjningsstöd bör dÀrför individualiseras för att inte ytterligare riskera att lÄsa fast utsatta kvinnor i mÀns grepp.
SocialtjÀnsten har haft svÄrt att rekrytera socialsekreterare och mÄnga vakanser ersÀtts med fÄ, dyra konsulter. NÀr kompromisserna blir för mÄnga och ingen tydlig linje finns blir resultatet dÀrefter. Uppsala Àr Sveriges största socialdistrikt och vi ska vara en förebild i Sverige, inte en kommun dÀr tillfÀlliga lösningar ersÀtts av andra tillfÀlliga lösningar och problem skjuts pÄ framtiden. Det Àr vi skyldiga alla de som utsÀtts för vÄld och förtryck i hederns namn.
Samtidigt finns i Uppsala goda förutsÀttningar för att Àn bÀttre förebygga hedersrelaterat vÄld och förtryck. Genom Uppsala Universitet har vi exempelvis kunskapscentret Nationellt Centrum för Kvinnofrid som bÄde utbildar och utvecklar metoder för omhÀndertagande av vÄldsutsatta kvinnor.
Idag Àr det 18 Är sedan hedersmordet pÄ Fadime. Att varje Är uppmÀrksamma Fadime Sahindal Àr, liksom Fadime sjÀlv och det minnesmÀrke i Uppsala som bÀr hennes namn, en symbol som stÀndigt ska pÄminna om allas ansvar att bekÀmpa hot och vÄld. Vi glömmer aldrig Fadime.