Det är hårda tider för byggbranschen. Och än värre blir det när kommunen är en motpart och inte en partner. I stället för att politik, kommun och näringsliv sätter sig vid samma bord och pratar lösningar föreslår nu Socialdemokraterna att öka andelen projekt på mark som ägs av kommunen.
Det finns flera verktyg för att stimulera, förenkla och möjliggöra ett ökat byggande som kommunen kan använda, bara den politiska viljan finns. Tidigare arbetade vi gemensamt över partigränserna för att öka antalet byggföretag som är verksamma i vår kommun och attrahera fler som är med och tar ansvar och bygger i Uppsala. Det var framgångsrikt. Men nu när tiderna är svåra är svaret från S, V och MP att ta hem projekten och göra mer själva. Att tro att kommunen som organisation eller markägare ska göra allt är helt enkelt fel. Marknadens efterfrågan, projektets kvalitet och möjlighet till realisering måste vara prioriterat – inte vem som äger marken.
För att förbättra medborgardialogen och vara en partner – inte en motpart måste Uppsala jobba mer tidigt, tydligt och tillsammans. Här behöver vi verkligen satsa.
Moderaterna vill att Uppsala kommun ska arbeta med så kallade byggherreplaner, vilket frigör personella resurser för kommunen. Tid är pengar. Viktig tid som kan läggas på exempelvis medborgardialog, för att ta fram ännu bättre detaljplaner för nya bostäder som kan bli människors hem.
Möjligheten till byggherreplaner infördes när Moderaterna styrde i Uppsala och innebär att de som vill bygga i högre grad kan anlita arkitekter och utforma planförslaget. Genom att fler ges möjlighet att utarbeta detaljplaner ökar konkurrensen, nya infallsvinklar prövas och variationen i byggandet kan öka samtidigt som produktionstakten kan höjas. Det innebär också att i en tid då marknadens aktörer, våra byggbolag, varslar så skulle de ges bättre förutsättningar att behålla kompetens. Det krävs både mod, ledarskap och lyhördhet för att nå framgång.
Moderaterna har kämpat för fler byggherreplaner länge och har haft med uppdrag att arbeta med byggherreplaner i vår budget varje år. Men sedan S kom till makten 2015 har inte ett enda byggherreplanprojekt startats. Tror de verkligen att den kommunala arkitekten ritar bättre än en anställd på ett arkitektkontor eller byggfirma? Verktygslådan är full med kraftfulla verktyg, varför vill inte rödgröna lokalpolitiker använda sig av dem?