Varför agerar inte Uppsala kommun?

När får Uppsala en förebyggande handlingsplan för mäns våld mot kvinnor, frågar sig Staffan Hedman.

Åtgärder saknas. Staffan Hedman är kritisk till att Uppsala saknar förebyggande handlingsplan för mäns våld mot kvinnor.

Åtgärder saknas. Staffan Hedman är kritisk till att Uppsala saknar förebyggande handlingsplan för mäns våld mot kvinnor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-05-07 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under årets första månader har 6 kvinnor och flickor dödats av närstående man med följande livslånga hälso- och sociala problem och stora kostnader för samhället. Årligen mördas 14 kvinnor av en man i nära relation. Förra året anmäldes ca 30 000 misshandelsbrott och 5000 våldtäkter mot kvinnor.

Allt detta medför livslånga hälso- och sociala problem och stora kostnader för samhället. Att förebygga mäns våld mot kvinnor är en fråga för hela kommunen. Detta är inget nytt utan har funnits med i regeringens tioåriga strategi från 2016 för att ”stoppa mäns våld i nära relationer och hedersrelaterat våld”.

I strategin sas redan då att mäns våld ska ”synliggöras och förebyggas inom samhället alla områden och verksamheter”. Vidare att ”samverkan ska ske med skolor, sjukvård, rättsväsende, ideella och privata organisationer. Normerna om makt och maskulinitet måste förändras. Några sådana förebyggande, så kallade universella samhällsinsatser som når alla i samhället, lyser fortfarande med sin frånvaro i Uppsala trots att underlag för utveckling av förebyggande arbete funnits tillgängligt flera år hos SKR, Socialstyrelsen, Jämställdhetsmyndigheten och BRÅ.

Min fråga i ett tidigare UNT-inlägg om när Uppsala får en förebyggande handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor har inte besvarats av kommunens politiker och ledning men visat att våldsförebyggande arbete enbart sker inom socialtjänstens lagbundna ansvar att ge stöd och skydd till redan våldsutsatta.

Breda och långsiktiga förebyggande handlingsplaner saknas ännu i Uppsala trots nationella krav och myndigheter som tillhandahåller nödvändiga underlag för både vägledning och praktik. Nuvarande regering har i april 2024 beslutat om ett nytt åtgärdsprogram för 2024-2026 och om en ny långsiktig nationell strategi. Aktuellt i dag är att lyfta fram det dolda ekonomiska våldets nedbrytande påverkan för kvinnan och att göra det till ett lagbrott. Forskningen om insatser mot mäns våld har funnit att långsiktiga insatser mot allmänheten är mer kostnadseffektiva än riktade till olika riskgrupper.

I handlingsplaner bör bland annat ingå samarbetet med idrotts, freds- och kvinnoföreningar, näringsliv, fackföreningar och fastighetsbolag. Alla har intresse av att motverka mäns våld mot kvinnor.