Uppsala måste stödja kommunens företag

Till julen väljer vi våra Uppsalaföretag, till julklapparna och julskinkan, skriver Therez Almerfors och Sofia Andersson.

Therez Almerfors och Sofia Andersson (båda M) är oroade över Uppsala kommuns näringslivklimat.

Therez Almerfors och Sofia Andersson (båda M) är oroade över Uppsala kommuns näringslivklimat.

Foto: Angelica Klang

Debatt2022-12-24 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är Sveriges största landsbygdskommun med goda möjligheter att också bli en attraktiv företagarkommun. Verkligheten är dock att kommunen rasar i mätningar av företagsklimatet och efter pandemins nedstängningar står nu näringslivet inför nya utmaningar med inflation och ränteutveckling. Politiken måste göra sitt för att företag både ska vilja etablera och kunna växa i Uppsala kommun. 

Vi moderater vill lägga ribban högt. Uppsala har alla möjligheter att locka alla sorters företag att etablera sig här och nå framgång. Närheten till Arlanda och Stockholm är viktiga faktorer för denna attraktivitet, precis som samarbetet med universiteten. När vänsterstyret nu initierar ett näringslivsråd ser vi oroande på att företagarfrågorna riskerar att stanna där i stället för att genomsyra alla kommunens nämnder och bolag. 

Företagen är grunden för vår välfärd och de är viktiga jobbskapare för hela Uppsalaregionen. För att stimulera jobbtillväxten måste det bli mer attraktivt att vara företagare i Uppsala kommun. Kommunen behöver ha ett genomgående serviceinriktat bemötande, god framkomlighet för alla trafikslag och på sikt sänkt kommunalskatt så att det alltid lönar sig att jobba. 

Vi behöver få till en mer effektiv handläggning från kommunen där mer kan göras digitalt och där ärenden enkelt kan följas. Kommunens och politikens attityder till företagande måste förbättras, handläggningstider måste kortas och taxor och avgifter ska hålla en rimlig nivå. För att tidigt ge Uppsalas unga drivkraft, inspiration och rätt verktyg till att förverkliga framtida företagsdrömmar vill vi vill se ett ökat fokus på entreprenörskap i skolan. För att möta den otrygghet Uppsalas företag vittnar om vill vi se fler ordningsvakter och ta fram ett åtgärdsprogram för ökad trygghet för näringslivet. 

För att vi ska ha ett levande city måste människor ha möjligheten att ta sig till och runt i stan. De senaste åren har Uppsalas framkomlighet kraftigt försämrats genom avstängningar av gator och klackhållplatser. Avstängningar för biltrafiken i city, såväl de tillfälliga som de permanenta, minskar både tillgängligheten för Uppsalabor att besöka butiker och restauranger, men försvårar också för varuleveranser. För att på sikt kunna åstadkomma ett mer attraktivt centrum med fungerande gågator behövs ett helhetsgrepp för kommunens trafikplanering.

2014 antog Uppsala kommun ett mål om att all mat i kommunens verksamheter skulle vara ekologisk till 2023. Målet är långt ifrån nått och tidsramen ska nu förlängas till 2030. För att stödja våra lokala näringsidkare, för att stärka självförsörjningen och för att gynna jobb lokalt hade vi hellre sett ett mål om närproducerad mat. I dag behöver företag inom de gröna näringarna ofta vara storskaliga för att överleva, bland annat för att det krävs alltmer kunskap och kompetens för att kunna hantera lagkrav, regler och ökade konsumentkrav. Här måste kommunen såväl som staten underlätta och förenkla den byråkrati som finns idag – så blir kommunen en partner snarare än en motpart. 

Samtidigt som politiken måste höja sina ambitioner för att stärka företagsklimatet kan alla vi Uppsalabor också bidra till att stärka vårt lokala näringsliv. När julen står för dörren väljer vi våra Uppsalaföretag, till julklapparna och julskinkan.