Uppsala måste hålla ihop under pandemin

Många krafter i Uppsala har bidragit för att lindra pandemins effekter, skriver Fredrik Ahlstedt och Therez Almerfors.

Fredrik Ahlstedt och Therez Almerfors (båda M) vill lyfta fram alla de insatser som gjorts i Uppsala under pandemiåret.

Fredrik Ahlstedt och Therez Almerfors (båda M) vill lyfta fram alla de insatser som gjorts i Uppsala under pandemiåret.

Foto: Pressbild

Debatt2020-12-23 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Intensivvården är nära att nå taket för sin maxkapacitet och Sverige kan behöva ta hjälp från grannländerna för att klara den andra vågen av coronakrisen. Det är uppenbart att restriktionerna och rekommendationerna om att inte resa eller ha fysisk kontakt med andra än de man bor med fortfarande behövs. Så länge rekommendationerna finns måste vi också finnas där för de som drabbas hårdast, både av pandemin och restriktionerna. Sedan pandemins utbrott i början av året har flera organisationer slagit larm om hur restriktionerna drabbar redan utsatta grupper, de som lever ensamma, de som har det svårt eller otryggt hemma eller de som inte har något hem alls. Det är politikens skyldighet att jobba för ett Uppsala som håller ihop, även under pandemin. 

Ensamboende äldre kan ha varit isolerade i upp till åtta månader nu. Mörka tider är ansträngande även när världen inte är drabbad av en pandemi och nu kan ensamheten bli än mer utbredd. Fler aktörer i Uppsala har tagit ett stort ansvar och anordnat samtalsstöd och andra säkra sätt att garantera social kontakt. Moderaterna har föreslagit förlängt verksamhetsbidrag för att exempelvis Samariterhemmet ska kunna hålla igång sitt viktiga samtalsstöd. Särskilt nu i jultider är det viktigt att vi tänker på varandra och gör livet bättre för de som är ensamma. Det finns aktiviteter som kan genomföras på ett smittsäkert sätt och kommunen är skyldig att garantera att sådana aktiviteter blir av, exempelvis i samråd med pensionärsorganisationerna och civilsamhället. Mänsklig värme kan kännas även på distans. 

Under våren och hösten spreds smittan som en löpeld på Uppsalas äldreboenden. Troligen beror det till stor del på stor omsättning av personal och bristande hygienrutiner. Även i hemtjänsten är detta en stor utmaning. Moderaterna har föreslagit flera nya utbildningsinsatser kopplat till pandemin och att varje vårdtagare ska träffa ett mindre antal olika hemtjänstmedarbetare varje vecka. Det var aktuellt innan, det är det nu och även när pandemin är över. Det är bra både ur en trygghets- och smittperspektiv. Våra äldre får inte glömmas bort bara för att de är i riskgrupp. De har rätt till läkarvård, information och en trygg vardag precis som tidigare och precis som resten av uppsalaborna. Med det sagt gör vårdpersonalen, blåjuspersonalen och övriga som jobbar hårt när andra är lediga i jul ovärderliga insatser. 

För ett par veckor sedan kom en rapport från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) där hård kritik riktades mot bland annat misslyckandet att garantera läkarvård på äldreboenden. Det är oerhört allvarligt och M har tillsammans med C och KD påtalat vilka risker det innebär för patientsäkerheten. Det är också en fråga om trygghet och respekt. 

Civilsamhället i stort har tagit ett stort ansvar i år. Utan Uppsalas tjej- och kvinnojourer hade färre utsatta kvinnor fått den hjälp de behöver och de spelar en viktig roll i ett allt mer ansträngt läge med allt fler utsatta kvinnor. Ideella initiativ ska aldrig behöva ta över kommunens uppgifter, men ska ha de verktyg och de resurser som krävs för att finnas där även innan kommunen eller andra myndigheter måste kliva in. 

Också alla lokala företag som ställt om för att underlätta i det ensamma förtjänar en stor eloge. Många levererar hem till dörren eller ser till att det går att handla utanför butik. Det är viktigt att vi i gengäld fortsätter stötta det lokala näringslivet, pandemin slår även hårt mot dem. 

De beslut vi fattar idag och hur vi agerar kommer att ha stor betydelse för hur morgondagen ser ut. Tänk på vilka beslut du själv tar, vad du gör i julhelgen och att vi tar ansvar för att skydda varandra. Det är en fråga om trygghet för alla.