Uppsala kommun gör sig av med hyrpersonal

Merkostnaden för hyrpersonal hade räckt till att anställa nästan hundra sjuksköterskor, skriver Tobias Smedberg.

Nu får vi alla betala notan för decennier av ekonomisk kortsiktighet, skriver Tobias Smedberg (V).

Nu får vi alla betala notan för decennier av ekonomisk kortsiktighet, skriver Tobias Smedberg (V).

Foto: Axel Hilleskog

Debatt2023-02-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges kommuner och regioner har gjort sig beroende av bemanningsföretag för att kunna ha tillräckligt många sjuksköterskor i sin verksamhet. Uppsala kommun är inget undantag. Förra året skapade bemanningslösningarna inom kommunens äldreomsorg merkostnader på en nivå som hade räckt till nästan hundra fler sjuksköterskor. Att göra kommunen till en attraktiv arbetsplats är nu en helt avgörande uppgift för att klara vår välfärd. 

Ingen skugga ska falla över den enskilda sjuksköterskan som väljer att jobba för ett bemanningsföretag. Ur ett individuellt perspektiv kan det vara fullt rationellt med högre lön och möjliga fördelar med tidsscheman. Men för kommunen och välfärden innebär den uppkomna situationen stora problem. 

Den mest tydliga konsekvensen är kostnaden. I dag innebär kostnaden att ta in en bemanningsanställd sjuksköterska ungefär 2,5 gånger av kostnaden för att i stället anställa en sjuksköterska i kommunens egen regi. Vi befinner oss i en historiskt svår ekonomisk tid för hela Kommunsverige med inflation, stigande räntor, energikris och andra konsekvenser av ett krig i Europa. Att i just denna tid ha kostnader som är mer än dubbelt så höga än nödvändigt på grund av beroendet till bemanningsföretagen är helt ohållbart. Merkostnaden för bemanningssjuksköterskor i fjol landar på 63 miljoner kronor för Uppsala kommun. Kommer vi inte till rätta med detta kommer vi behöva göra nedskärningar i andra delar av vår äldreomsorg för att klara av de höga kostnaderna för bemanningssjuksköterskor. 

En annan negativ konsekvens är hur kortsiktiga bemanningslösningar påverkar kvaliteten i vår välfärd och arbetsförhållandena för alla som valt att jobba i kommunen. Äldreomsorg innebär komplexa vård och omsorgsbehov, långsiktighet och ett lagarbete. Alla dessa delar försvåras när delar av personalstyrkan inte ingår i arbetslaget på samma villkor och med samma långsiktighet som övriga. 

Ansvaret för den uppkomna situationen ligger inte hos den enskilde sjuksköterskan utan på oss som offentliga arbetsgivare. I hela landet har vi haft flera decennier av åtstramningar i vår välfärd. Det har gått ut över personalens förutsättningar att göra ett bra jobb, över arbetsmiljö och löner. Om välfärden under denna tid hade försetts med de resurser som behövts hade sjuksköterskorna haft fler kollegor, rimligare arbetsförhållanden och högre löner. Det hade sannolikt bidragit till att välfärdspersonal i kommuner och regioner inte flytt till bemanningsföretag. Nu får vi alla betala notan för decennier av ekonomisk kortsiktighet. 

En av de viktigaste uppgifterna för kommunens nytillträdda äldrenämnd måste bli att komma till rätta med detta. Vi måste se till att kommunen blir en så attraktiv arbetsgivare med så goda arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter att sjuksköterskor hellre väljer oss som arbetsgivare framför bemanningsföretagen. 

Ett första steg tog vi i det nya rödgröna styret i Uppsala kommun i samband med att budgeten för 2023 beslutades. Vi gjorde då en nästan tioprocentig uppräkning av resurserna till äldrenämnden och vi pekade ut ökad grundbemanning som ett huvuduppdrag för nämnden. Äldrenämnden fick i relation till sin storlek störst uppräkning av sina resurser, och det är för att vi behöver bli fler som jobbar i äldreomsorgen: vårdbiträden, undersköterskor, arbetsterapeuter, verksamhetsnära chefer och sjuksköterskor. 

I år tredubblar vi frisvårdsbidraget, vi tillför resurser för ett mer verksamhetsnära ledarskap där cheferna på golvet inte ska behöva ha ansvar för lika många anställda per chef. Vi kommer också sätta igång renoveringar av flera äldreboenden, främst för att de boende där ska få en bättre livsmiljö men där en bättre fysisk arbetsmiljö för personalen också blir en konsekvens. Vi ska satsa mer på möjligheter till kompetensutveckling och vi kommer behöva vrida och vända på alla stenar vi finner. Allt från löner till personalinflytande måste tittas på i vår offensiv för att göra kommunen till en ännu bättre arbetsplats för välfärdspersonalen. Och i detta arbete är sjuksköterskornas och den övriga personalens egna upplevelser och synpunkter en central utgångspunkt. 

Uppgiften blir inte enkel. Trots det mycket stora och välkomna tillskottet till äldreomsorgen möts det av stigande kostnader för allt från energi till mat och hyror. Utöver detta har vi nu en regering som med berått mod är beredda att utsätta kommunsverige för ett ekonomiskt stålbad med kraftigt underdimensionerade statsbidrag. Men i Uppsala är vi beslutsamma att lyckas. I år ska vi lyckas anställda 22 nya sjuksköterskor i kommunen. Och innan mandatperioden är slut hoppas jag att vi helt kan lämna beroendet av bemanningsföretag inom äldreomsorgen bakom oss.