Uppsala kommun måste agera mot fuskande företag

Genom att ställa rätt krav i en upphandling kan man rensa bort de oseriösa företagen, skriver Wilhelm Bertilsson.

Byggnads Wilhelm Bertilsson är mycket kritisk till hur Uppsala upphandlar byggtjänster.

Byggnads Wilhelm Bertilsson är mycket kritisk till hur Uppsala upphandlar byggtjänster.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2024-06-11 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

UNT har tidigare visat att Uppsala kommun upphandlat företag som alldeles uppenbart dumpar priser. Anbudet i upphandlingen var så pass lågt att det knappt räckte till att betala ut löner svart, än mindre att betala ut dem vitt. När tidningens reportrar ställer frågor svarar kommunens upphandlingschef något svepande om det fanns ”golvpriser”, förut. 

Vi kräver mer av dem som spenderar våra skattepengar.

Byggbranschen är en av de branscher där arbetslivskriminaliteten frodas som allra mest. Detta delvis för att företag hela tiden hittar nya vägar för att kringgå lagar och avtal, men också för att det finns en hel uppsjö med möjliggörare för den här typen av kriminell verksamhet. 

Det finns bland annat specialiserade redovisningsföretag som anlitas för att förfalska lönespecifikationer, övertidsjournaler och anställningsbevis. 

Men ett annat exempel på möjliggörare är beställare som helt verkar blunda för problematiken. Och i stället för att ta tag i problemen, endast pratar om ”golvpriser” som fanns, förut.

undefined
Wilhelm Bertilsson, Byggnads, menar att det finns en rad åtgärder att ta till från kommunal sida om man vill komma åt byggfusket.

Det duger inte! För oss byggnadsarbetare är det en fråga om vår bransch, vår försörjning och faktiskt även en fråga om våra liv. 

För tyvärr så stannar inte fusket enbart vid priset och timdebiteringen.

Kvaliteten på utfört arbete och arbetsmiljö är vanligtvis det första de kriminella bolagen tummar på. Och med facit från förra årets dödssiffror i byggbranschen så bör dessa frågor i högre grad prioriteras redan vid upphandlingsskedet.

Vi har också ett annat problem i vår bransch. Av alla gymnasieelever som tar studenten från bygg-och anläggningsprogrammet är det tyvärr allt för få som lämnar gymnasiet med en anställning. Det är en oerhört dålig investering eftersom bygg-och anläggningsprogrammet är ett av våra dyraste gymnasieprogram.

Samtidigt har branschen kommande år ett stort behov av kompetens när vi ska bygga i kapp bostadsbristen. Här skulle kommunen kunna skapa en win-win situation för sig själv genom att i upphandlingsskedet ställa krav på APL och lärlingsplatser. Detta skulle också städa bort en hel del oseriösa företag eftersom många av dessa inte kommer att kunna tillgodose en lärlingsutbildning.

Om man som kommun, region (eller privat beställare) tycker att det här med kriminalitet på arbetsmarknaden är dåligt, kan man även ställa krav på att begränsa antalet underentreprenörsled. I dag är det nämligen inte helt ovanligt att en huvudentreprenör handlar upp underentreprenörer i långa kedjor där både löner, villkor och arbetsmiljö blir sämre ju längre ner i kedjan man kommer. Ett exempel på detta är hissolyckan i Stockholm där det tog flera dagar att reda ut vilka det faktiskt var som förolyckades och vilka företag dessa arbetade åt.

Upphandlingschefen sa i en artikel att granskningarna görs mer systematiskt nu än tidigare. Det tycker jag är oerhört positivt. Men vore det inte på sin plats att mota dessa oseriösa aktörer i grinden redan innan upphandlingen är slutförd?