Uppsala har äntligen fått en socialistisk opposition

Till skillnad från de andra partierna har vi lagt en budget helt utan nedskärningar och skattehöjningar, skriver Therese Rhann.

Therese Rhann skriver om sitt och Socialisterna Välfärdspartiernas budgetförslag.

Therese Rhann skriver om sitt och Socialisterna Välfärdspartiernas budgetförslag.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2020-11-02 06:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De övriga partierna i kommunfullmäktige har i sina budgetar aviserat olika nedskärningar. I den här budgeten stoppas nedskärningar inom de kommunala verksamheterna om totalt 342 miljoner utan att skatten höjs. Inte en krona ska tas från vård , skola och omsorg. Socialisterna - Välfärdspartiet vägrar att medverka till den åtstramnings- och nedskärningspolitik som förs av den vänsterliberala koalitionen på riksnivå och av dess lokala representanter i styret i Uppsala. Uteblivna eller minskade demografiska uppräkningar är en särskilt lömsk form av nedskärningar. Det betyder att samma resurser ska täcka ökade behov som till exempel att de äldre blir fler. 

I budgeten slopar vi alla arvoden till politiker utom förlorad arbetsinkomst och vi halverar kommunalrådens löner till 35 000 kronor i månaden. Politiska uppdrag ska vara ett förtroendeuppdrag och inte en födkrok för arbetsskygga karriärister. Socialisterna - Välfärdspartiets medlemmar är alla vanliga arbetare som ägnar sig åt politik på sin fritid. Partiet har inga yrkespolitiker eller anställda politiska sekreterare. 

Uppsala har blivit en alltmer segregerad stad där otryggheten breder ut sig. Det vill vi ändra på. I budgeten satsar vi 16 miljoner kronor på kommunala ordningsvakter för att öka tryggheten i Uppsala. Vi vill också på sikt motverka segregering och otrygghet med stora satsningar på en upprustad välfärd, sysselsättning för alla och en bättre integration. 

Alla de åtta riksdagspartierna är överens om det så kallade överskottsmålet som innebär att statsbudgeten ska gå med överskott motsvarande 0,33 procent av BNP, för närvarande ca 15-20 miljarder per år. Alla de åtta riksdagspartierna är överens om det så kallade skuldankaret som innebär att statsskulden måste ligga på cirka 35 procent av BNP. De står alla bakom det finanspolitiska ramverket.

Den här ekonomiska politiken är fullständigt vansinnig. Den dränerar samhällsekonomin på efterfrågan och skapar och upprätthåller massarbetslöshet. För när staten håller igen då minskar vanliga människors inkomster och när vanliga människors inkomster minskar spenderar de mindre och då krymper ekonomin och jobb försvinner. Dessutom minskar då statens skatteintäkter. Dessa ekonomiska samband är grundläggande och var självklara för arbetarrörelsen en gång i tiden. Men så är det inte längre, både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har anslutit sig till en nyliberal syn på ekonomin. Att de för tillfället lättar på regelverket under pandemin förändrar inte detta långsiktiga problem. 

Den uppsvällda kommunala kommunikationsstaben bantas till hälften och ges en budget om 40 miljoner kronor, vilket borde vara tillräckligt. Ingen stad av liknande storlek har en sån enorm PR-byråkrati som Uppsala.