Vi lever i en tid som präglas av osäkerhet, med krig i Europa och en epidemi som nyligen tog slut. Då finns goda skäl att stimulera ekonomin, så att åtminstone jobbtillväxt och välståndsskapande kommer i gång. I det sammanhanget är det viktigt att förstå att ekonomin blir alltmer kunskapsbaserad, och därför blir det också allt viktigare att skydda inte bara fysiskt ägande utan också immateriella värden. Piratkopiering och förfalskning utgör i detta avseende ett omfattande problem för den regionala ekonomin. I Uppsala län orsakar piratkopiering och förfalskning förlusten av knappt 2 200 jobb och minskar företagens värdeskapande med 1,9 miljarder kronor varje år. En del av de pengar som skulle gått till företagen tillfaller i stället kriminella nätverk.
Enligt den regionala utvecklingsstrategi som Region Uppsala har tagit fram, är en viktig utmaning att bibehålla och utveckla ett redan starkt innovationssystem och näringsliv i Uppsala län, i en tid då konkurrensen blir allt hårdare. En annan utmaning är att lyckas främja innovationsföretag, samtidigt som belastningen på miljön begränsas. Att stimulera immateriellt värdeskapande kan bidra till att uppnå båda målsättningar, då immateriella värden i form av till exempel patent för uppfinningar, copyright för programkod och design av nya produkter, stärker konkurrenskraften samtidigt som de bidrar till ekonomisk tillväxt och har begränsade effekter på miljön.
I princip alla företag är i dag i olika grad beroende av immateriella rättigheter. Till exempel är företagens namn och loggor skyddade så att andra inte kan plagiera dem. Vissa företag är intensivt beroende av immaterialrätt, eftersom deras verksamheter är helt beroende av att det finns skydd för immateriella värden. De företag som är intensivt beroende av immaterialrätt i Uppsala län bidrar med cirka 37 400 arbetstillfällen och 33 miljarder kronor till den regionala ekonomin. Dessa företag befinner sig högt upp i värdekedjan och skapar regionala exportintäkter, vilket innebär att de också indirekt bidrar till jobbskapande.
Företagen med intensivt beroende av immaterialrätt i Östra Mellansverige, där Uppsala län ingår, verkar huvudsakligen inom kunskapsintensiv industri, varumärkesberoende handel samt IT/teknologi. Men ett betydande problem för företagen är att deras immateriella rättigheter kränks regelbundet, och framför allt de mindre företagen har svårt att hävda sin rätt och skydda sina värden.
En av Sveriges ödesfrågor i dag är att skydda företagen mot kriminalitet, vilket innebär skydd för såväl det fysiska som det immateriella ägandet. Det är förstås en fråga för åklagare och polisen, men även regionala näringslivskontor kan spela en roll i att stödja företagen – inte minst de mindre företagen – i hur de kan skydda sina immateriella värden. Vår förhoppning är att detta också lyfts som en viktig fråga för regionkontoren.
Det finns många mindre företag som har värdefulla former av immateriell värdeskapande, till exempel unik programkod, snygg design eller ett nytt patent. Men kunskapen om hur man skyddar dessa värden och rådgivning kring hur man ska göra om någon plagierar, saknas ofta. Större företag har ofta jurister som är experter, men de mindre företagen saknar ekonomiska resurser för att skydda sig. Här finns möjlighet för regional tillväxtpolitik, genom ökat stöd till framför allt de mindre företagen kring immaterialrättsfrågor.
I så fall skulle fler mindre företag startas och växa med kunskap i regionen, och målsättningen om att stärka det existerande innovationssystemet i länet skulle uppnås. Den offentliga sektorn spelar en viktig roll i att skydda företagen från kriminalitet, och det skyddet behöver utökas till intrång på immateriella värden, som spelar en helt avgörande roll för den moderna kunskapsekonomin.