Uppsalas mittenstyre är stolta över ambitiösa klimatmål och pratar gärna om sina utmärkelser för klimatarbetet, men kollar man på faktiska resultat blir bilden en annan. När det kommer till konkreta utsläppsminskningar levererar Uppsala undermåligt.
Vi är unga och vill se en framtid i Uppsala. Vi, GU, LUF och SSU i Uppsala, kräver att Uppsalas politiker, med mittenstyret i spetsen, tar krafttag mot klimatkrisen och ser till att verkliga och stora utsläppsminskningar börjar ske.
Hela tre gånger har Uppsala kommun vunnit utmärkelsen Årets bästa klimatstad i Sverige, varav man 2018 till och med utsågs till Årets globala klimatstad. I motiveringen betonar juryn att kommunen antagit ambitiösa klimatmål som ligger i linje med vad vetenskapen säger krävs. Detta är mycket riktigt. Att Uppsala ska vara fossilfritt om mindre än tio år, 2030, och klimatpositivt 2050 innebär utsläppsminskningar om 10-14 procent per år.
Det är synnerligen ambitiöst men det är också vad som är nödvändigt om vi ska skydda oss själva och framtida generationer för djupt allvarliga, och ofta oåterkalleliga effekter av global uppvärmning. Så vad har världens bästa klimatstad levererat? Jo vi har för närvarande en minskningstakt på 1-2 procent per år. Detta är trenden om man kollar såväl senaste trettio åren som de tio senaste. År som 2016, 2017 och 2018 ökade till och med utsläppen. Detta är långt ifrån tillräckligt.
Just coronaåret 2020 väntas i Uppsala bjuda på större utsläppsminskningar. Men det är framförallt tack vare den drastiska minskningen av långväga flyg, vilket kommer öka igen när världen öppnar upp. Det är alltså ingen minskning att fortsatt räkna med. Enligt en ny rapport från MSB är Uppsala en av de städer i Sverige som löper allra högst risk för översvämningar. Extrema skyfall i Gävle och norra Tyskland visar klimatförändringarnas allvarliga konsekvenser. Nästa gång kan det vara vår tur.
En ytterligare brist i Uppsalas Klimatarbete är att konsumtionsbaserade utsläpp inte inkluderas i målen, vilket är utsläppen som orsakas av produktionen av varor utomlands som vi Uppsalabor konsumerar lokalt. Det är endast de territoriella som inkluderas. Samma sak gäller för Sveriges nationella klimatmål.
Klimatarbete handlar trots allt inte om att vinna pallplats i tävling med Sveriges kommuner, utan det som fundamentalt betyder något är att sänka utsläppen. Det går absolut att glädjas över framgångar men väsentligt för klimatarbetet är att vi erkänner våra djupt ohållbara system och livsstilar och vilka konsekvenser det har. Klimatkrisen hindras inte av klämkäck PR.
Att Uppsala prisas för sitt klimatarbete är snarare oroväckande än något att glädja sig åt. Hur illa är det då i resten av världen? Dessutom - om kommunen ändå envisas med att framföra utmärkelser är det värt att poängtera att Uppsala I Aktuell Hållbarhets klimatranking 2021 sjunker dramatiskt, från topp nio till en medioker 75:e plats.
Vi förstår att klimatkrisen inte är något en kommun eller ens Sverige ensamt kan lösa. Men nog hjälper det om man på kommunnivå förstår allvaret i situationen och inte låtsas som att allt går som tåget. Vi kräver mer handling och är övertygade om att Uppsala både har de ekonomiska resurserna och kunskapsmässiga förutsättningarna för att klara detta. Det är först då som Uppsala kan bli en klimatstad värd namnet.