Du ska kunna lita på Uppsala. Uppsala stad och landsbygd förtjänar bättre än det styre vi haft de senaste fyra åren.
Kommunen har fallit som en sten i näringslivsrankingar, och trots att skatten har höjts har det gjorts kännbara nedskärningar på de svagaste grupperna.
I stället för att fokusera på att omvandla kommunen till ett serviceorgan för medborgare, organisationer och företag har vänstermajoriteten fokuserat på plakatpolitik såsom elcyklar, jämställdhetsbudgetering och heltidstvång för kommunanställda. Naturligtvis ska vi ha en bra miljö- och klimatpolitik, vilket också alliansen lade grunden för genom införandet av klimatprotokollet.
Vi ska arbeta för jämställdhet och goda arbetsvillkor, men vi får inte låta det ta fokus från kommunens kärnvärde.
I stället för det välfärdssvek vi nu sett prov på vill vi kristdemokrater ge ett välfärdslöfte. Medborgarna ska kunna lita på Uppsala – de äldre ska få den omsorg de behöver, barnen ska ha en trygg skola, unga kvinnor ska kunna röra sig utan rädsla på stan och i sina bostadsområden, det ska vara rent och snyggt utomhus, och ordning och reda ska råda i kommunens verksamhet.
På äldreområdet behöver vi återupprätta den linje som Gustaf von Essen och Ebba Busch Thor lade fast, med utbyggd äldreomsorg, värdighetsgaranti och palliativt centrum. Vi vill införa äldreboendegaranti för alla över 85, fler träffpunkter för friskare seniorer och senior- och trygghetsbostäder för att avlasta hemtjänst och boenden.
Familjerna behöver få rådighet över sitt eget vardagspussel genom att själva kunna välja barnomsorg på riktigt – genom en utbyggd barnomsorgspeng, och bostad – genom uppförande av fler billiga småhus som exempelvis Stabby Trädgårdsstad.
Skolan ska ha en hög standard och barnomsorgen ska hålla en högre kvalitet genom minskade barngrupper. Vi vill ha ett maxtak på tolv barn i småbarnsgrupperna och 15 i de större. Trygga familjer, som får det stöd och hjälp de behöver, är den viktigaste framtidsfrågan för vår kommun. Vi behöver också tillförsäkra Uppsalas familjer och invånare en yttre trygghet. Vi var de som lanserade förslaget om kommunala ordningsvakter 2016, vilket är en ordning som nu är införd både i city och i Gottsunda. Vi vill att uniformerad personal ska finnas tillgängliga där människor känner otrygghet och i kombination med trygghetskameror och upplysta och välplanerade utemiljöer kan vi öka tryggheten. Men vi måste också arbeta hårdare med integration, och se till att särskilt ungdomar har ett jobb att gå till. Utanförskap och arbetslöshet skapar en ingång för drogmissbruk och kriminalitet.
Vi vill ha ett samhälle där alla gör rätt för sig, där ansvar och flit premieras och där en tydlig värdegrund återupprättas.
Vi vill motverka tiggeriet genom att införa en tillståndsplikt som ökar kommunens kontroll och bygga vidare på det redan goda samarbetet med polisen. Kristdemokraterna har varit en trofast samarbetspartner i kommunpolitiken. Vi kommer att fortsätta arbeta för att de värden som är centrala i den kristdemokratiska ideologin ska få fäste i vår kommun – styrkan i de små gemenskaperna, att beslut ska fattas på så låg nivå som möjligt, vilket innebär att politiken ska ta ett steg tillbaka, och solidaritet samt ett starkt försvar för människovärdesprincipen.
Multisjuka äldre, invandrare och barn som inte själva kan göra sin röst hörda måste alla behandlas lika gott som andra, vi måste motverka hat och diskriminering.
Hedersvåld och våldsbejakande extremism hör inte hemma i Uppsala, och vi måste alla hjälpas åt att bygga ett gott samhälle, med en god samhällsgemenskap där föreningar, företag, organisationer, turister och familjer alla känner sig välkomna och efterfrågade i vårt gemensamma bygge. På det viset kan vi skapa ett samhälle som alla kan lita på.
Jonas Segersam, 1:a på KD:s kommunlista Sarah Havneraas, 2:a på KD:s kommunlista Margit Borgström, 3:a på KD:s kommunlistaSimon Westerberg, 4:a på KD:s kommunlista Eva Moberg, 5:a på KD:s kommunlista