Av Uppsala läns alla företagsledare är bara 29 procent kvinnor. Underrepresentationen kostar i minskad jämställdhet, innovationskraft och skatteintäkter. Om fler kvinnor skulle välja företagarbanan hade det fått positiva effekter i hela samhället. Det är dags att ta krafttag för att fler kvinnor ska starta eget.
Sverige definieras ofta som ett av Europas mest jämställda länder. Det gäller både löner, ställning på arbetsmarknaden och närvaron i styrelserum. Samtidigt befinner sig Sverige på jumboplats efter Malta när det kommer till andelen kvinnor som driver företag. Och i Uppsala är man inte bättre än rikssnittet. Det är en paradox som inte bara innebär att skatteintäkter och tillväxt går förlorade, utan också att innovationer och upplevelser aldrig får komma till marknaden och tusentals potentiella entreprenörer inte får testa sina vingar.
I Uppsala län stiger arbetslösheten. Den grupp som sticker ut extra i statistiken av arbetslösa är utrikes födda kvinnor. På nationell nivå är andelen arbetslösa tre gånger så hög bland utrikes födda kvinnor som inrikes födda kvinnor. Företagarna har gjort beräkningar som visar att om Sverige skulle hamna på EU-snittet av kvinnors företagande skulle det ge drygt 34 500 nya företag som tillsammans skulle skapa över 14 000 nya jobb. Ett lite mer ambitiöst mål på 37 procent skulle ge 69 000 nya företag och 28 000 nya jobb. Det finns med andra ord en stark potential i företagandet.
Men att öka andelen kvinnor som driver företag görs inte i en handvändning utan är en svår nöt att knäcka. Roten till problemet kan ha sin bäring i skeva föreställningar om vem som kan driva företag men också vem som blir rekryterad till ledande positioner. Samtidigt finns det flera konkreta saker politiken kan göra för att riva ner hinder för kvinnors företagande.
1. Trygga lagen om valfrihet (LOV)
Det politiska styret i Uppsala avvecklade nyligen LOV inom äldreomsorgen. Det är ett slag mot äldres frihet att själva välja särskilt boende men också mot en bransch där många kvinnor driver företag. I vård- och omsorgssektorn driver kvinnor 64 procent av alla företag. Systemet är i grunden välfungerande och behöver skyddas, inte försättas med näringsförbud.
2. Inför UF på fler gymnasieprogram
Ung Företagande (UF) är en framgångssaga som ökar andelen entreprenörer i samhället. Det gäller både killar och tjejer, från olika bakgrunder. Tyvärr får inte alla elever i Uppsala testa på att driva företag. Om fler elever skulle få den chansen blir konsekvensen att fler riktiga, livskraftiga företag startas.
3. Minska krånglet
Företagare lägger mycket tid och pengar på byråkrati och regelkrångel. Regelkrånglet kostar företagen hisnande 370 miljarder varje år. Byråkratin är också ett hinder för nyföretagande. Med mindre regelkrångel ges mer tid åt företagare att vara just företagare och utveckla sina bolag.
4. Gör första miljonen skattefri
Företagande är en risk. För att få fler att våga släppa tryggheten med en anställning måste det finnas incitament. En skattefri första miljon för bolaget skulle få fler att våga sadla om och satsa på sin dröm.
I en tid där arbetslösheten stiger, tillväxten är svag, antalet konkurser är på rekordnivåer och segregationen delar vårt land kan företagandet vara en viktig lösning. Därför är uppmaningen att ta krafttag för att fler företag ska växa fram, inte minst ledda av kvinnor.