Kära nyblivna studenter i Uppsala!
Nyligen inträffade en glädjens dag för er. Ni har nu slutfört flera års hårt arbete, genom studier som gett er många nya kunskaper, insikter och fina kamrater. Och det är ni som har gjort jobbet. Men ni har gjort det med stöd av skickliga, hårt arbetande lärare, skolledning och övrig skolpersonal. Det har inte heller varit möjligt utan alla de resurser, som det omgivande samhällets människor också bidragit med.
Först vill jag naturligtvis gratulera er till alla viktiga kunskaper som ni nu bär med er ut i livet efter tre intensiva studieår. Men samtidigt skulle jag önska att ni reflekterar över ett viktigt budskap.
”Vi måste göra något för att skydda demokratin” var hennes budskap i telefon till Uppsalaförfattaren Ola Larsmo för över 6 år sedan. Hon som ringde var Hédi Fried, då 93 år, överlevare från Auschwitz, skolpsykolog. Det telefonsamtalet resulterade i en liten bok, men med ett stort och oerhört angeläget innehåll, ännu mer angeläget i dag än för sex år sedan : ”Handbok för demokrater. Hur gör en enskild människa för att skydda demokratin?” är dess namn.
De som kom att hörsamma uppmaningen att bidra till att skydda demokratin genom att skriva den boken, hade en mängd uppmaningar och budskap de ville förmedla till oss alla:
- Var med och skapa en bättre värld
- Vår demokrati sitter kanske inte så fast förankrad i vårt samhälle som vi gärna vill tro
- Det finns ingen garanti för att vi rör oss mot en starkare demokrati
- Höj din röst för rättvisan
- Stå upp mot främlingsfientlighet och rasism
- Det är nödvändigt att vara obehaglig ibland. Att säga emot, att argumentera för demokrati och alla människors lika värde, även om det innebär att man förstör stämningen på det möte eller den fest man deltar i.
- En demokrati behöver först och främst demokrater, det vill säga människor som är stolta över att vara delaktiga och bidra
- Gå med i en förening, en social rörelse eller ett parti. Upphör med att enbart vara en enskild människa. Det är bara så vi kan hålla demokratin vid liv. Utnyttja alltid din rösträtt.
Det var några av bokens budskap från bland andra Hédi Fried och Ola Larsmo. Viktiga budskap, när vi inser att endast 14 procent av mänskligheten i dag lever i verkliga demokratier och att under de senaste 10 åren 40 länder har gått från demokratier till auktoritära stater.
Som de insiktsfulla och ansvarskännande medborgare ni alla är efter tre år på er gymnasieskola vet ni att samhällsutvecklingen ofrånkomligen måste ställas om i hållbar riktning, nationellt och internationellt. En hållbar utveckling baserad på mänskliga rättigheter och demokrati måste bli en mycket tydligare ledstjärna för oss alla.
Att rädda klimatet, att förverkliga FN:s 17 Globala Mål och Agenda 2030 och därmed skapa en hållbar utveckling för oss alla och kommande generationer. Det är de utmaningar vi har att möta när vi tar oss an att göra Uppsala och Sverige till ett föredöme i detta arbete.
Vi kan därför med glädje konstatera att många av de studenter som under de gångna 15-20 åren lämnat våra gymnasieskolor med goda kunskaper, nu återfinns på ledande poster i Uppsala kommun eller i annan verksamhet inom kommunen. De är i färd med att skapa ett Uppsala som återigen, liksom år 2018, ska bli världsledande i klimatomställningen.
Att ta studenten på Världsmiljödagen den 5 juni tillsammans med alla andra kamrater borde kunna kännas som en uppfordrande inspiration.
Grattis till er alla nyblivna studenter!