Kan du föreställa dig en stadsbild i Uppsala utan bussar och lokaltåg? Nej, det är svårt, inte sant? Det är också svårt att förstå varför yrkesförare inte har samma arbetsvillkor som de flesta andra yrkesgrupper på den svenska arbetsmarknaden. I form av trygga och schyssta villkor i sin arbetsvardag, med yrkesutveckling såväl som löneutveckling.
Idag den 9 september är det Yrkesförarnas dag. En yrkesgrupp som ger sådan stor samhällsservice till medborgare i alla åldrar och över hela vårt land. Det ska vi både fira och uppmärksamma, och inte bara idag utan årets alla dagar.
I år har två upphandlingar av busstrafiken i Uppsala län avslutats och utfallet blev att två nya utförare ska ta över trafiken. Vid övergången från de tidigare utförarna till de nya valde båda dessa att tillämpa provanställning för yrkesförarna. En provanställning innebär alltid ett överhängande outtalat hot om att få en lägre lön och en otrygghet i att inte veta om man får behålla sitt arbete. Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, kräver Kommunal alltid att förarna ska följa med över till den nya utföraren vid upphandlingar och att anställningen ska fortlöpa.
Men de nya arbetsgivarna valde här i stället att provanställa yrkesförare som har lång erfarenhet och alla behörigheter på plats. Varför då, frågar vän av ordning? Är det för att det finns en uppsjö av utbildade och erfarna yrkesförare i vårt land? Eller för att det finns en uppsjö av personer som står på kö för att utbilda sig till yrkesförare? Tvärtom så är bussförare ett bristyrke och efterfrågan på förare kommer att öka de kommande åren.
Är det då så simpelt att det finns pengar att tjäna?
Detta sätt att hantera Lagen om offentliga upphandlingar, LOU, inom yrkestrafiken anser både Kommunal och SEKO är helt förkastligt. Lagen om offentlig upphandling gör så att priserna för att driva kollektivtrafiken sjunker och således villkoren för alla som jobbar i den. De anställdas villkor och löner behöver utvecklas i samma takt som resten av arbetsmarknaden.
Det är Region Uppsala som ansvarar för den samhällsnytta som kollektivtrafiken ger vårt län genom sitt varumärke UL. Regionen upphandlar kollektivtrafiken och själva trafiken utförs av upphandlade trafikföretag som anställer personal som ska köra bussen eller tåget. För att få hållbara upphandlingar menar Kommunal och SEKO att det sociala perspektivet måste vägas in, exempelvis schyssta villkor för de som ska utföra de offentliga kontrakten, inte endast de ekonomiska och miljömässiga. Så bygger vi en hållbar trafikförsörjning, och ett hållbart samhälle.
– Ett pendeltåg rymmer 1800 resenärer och är 214 meter långt. Om alla istället skulle resa med var sin bil så skulle de skapa en bilkö på 7,2 km.
– En buss som tar 77 resenärer är ca 15 meter lång. Om alla 77 resenärer istället satt i varsin bil skulle det ge upphov till en bilkö på 308 meter.
– Svenska folket gör årligen 1,5 miljarder resor i kollektivtrafiken.
– 80 procent av resenärerna i den lokala och regionala kollektivtrafiken är nöjda med sin senaste resa.
– Det finns nästan 50 000 hållplatser för kollektivtrafik i Sverige.
– Omkring 60 procent av befolkningen över 6 år är helt eller delvis beroende av kollektivtrafik vid resor där de inte kan gå eller cykla.
Statistiken ovan visar hur beroende vi faktiskt är av kollektivtrafiken och alla yrkesförare. Så till er arbetsgivare i kollektivtrafiken, beställare av kollektivtrafik och ansvariga för en hållbar samhällsnytta i Uppsala – börja se och behandla yrkesförarens roll som den resurs den är.