Unikt, dyrt och fel

Uppsalahem måste tänka om vid nyproduktion, göra verklig allmän nytta och bygga för dem som verkligen ­behöver en bostad, skriver Jens Nilsson och Magnus Näll.

Magnus Näll

Magnus Näll

Foto: unknown

debatt2017-09-26 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsalahem har skruvat upp takten på sitt byggande, vilket välkomnas, men för vem byggs det egentligen?

Att det är dyrt att bygga bostäder är knappast någon nyhet, men det finns goda exempel som visar att det går att bygga bra och funktionella lägenheter med överkomliga hyror.

I ett av Uppsalahems senaste nybyggnadsprojekt, Bäcklösa i Ultuna, kunde inte Hyresgästföreningen och Uppsalahem komma överens om en rimlig hyresnivå.

Uppsalahem valde att lämna förhandlingen och satte sina egna hyror, vilket innebar att hyran för en trea på 77 kvadratmeter hamnade på över 12 000 kronor i månaden.

Med dessa hyresnivåer är det bara en väldigt snäv krets av människor som har råd att bo i lägenheterna. Tyvärr är exemplet ovan inte unikt, utan det är mer regel än undantag att nyproduktionshyrorna hos Uppsalahem hamnar på dessa skyhöga nivåer.

Som svar på frågan varför hyresnivåerna är så höga svarar Uppsalahem att det blivit allt dyrare att bygga. Hyresgästföreningen är medveten om att kostnaderna har dragit i väg men frågan är vad allmännyttiga Uppsalahem gör åt saken.

Hyresgästföreningen menar att det nu är dags för Uppsalahem att tänka i nya banor för att även i framtiden vara en allmännytta som ser till att även de som inte har de högsta inkomsterna har möjlighet att få ett bra boende till en rimlig hyra.

Ett exempel på nytänkande hittar man hos Västerås allmännyttiga bostadsbolag Mimer.

I deras senaste projekt har bolaget och Hyresgästföreningen enats om en hyresnivå som motsvarar cirka 8 000 kronor i månaden för en trea på 77 kvadratmeter, vilket är hela 4 000 kronor lägre jämfört med en lika stor lägenhet hos Uppsalahem.

Att Mimer har lyckats hålla ner hyresnivåerna beror främst på att de dels har valt att bygga smarta och yteffektiva typlägenheter med bra standard, dels att de har utnyttjat det statliga investeringsstödet för byggande av hyresrätter.

Uppsalahem har å sin sida visat ett svalt intresse för denna typ av ramupphandlade hus, som trots bra standard och god arkitektur kan byggas till väsentligt lägre kostnad jämfört med de hus som Uppsalahem har byggt de senaste åren.

Genom att man väljer bort smarta och prisvärda lösningar till förmån för unika och dyra byggen blir byggkostnaden så hög att Uppsalahem inte kan beviljas det statliga stödet för hyresrätter.

En förutsättning för att få stödet är nämligen att hyran hålls på en rimlig nivå.

Detta sammantaget gör att en nyproducerad lägenhet hos Uppsalahem är mer än 50 procent dyrare än en liknande lägenhet hos Mimer. Lägenheten hos Mimer är dessutom mer klimatsmart genom att förbruka mindre energi och har lägre driftkostnader än lägenheten hos Uppsalahem.

Genom att fortsätta bygga bara för de ekonomiskt starka riskerar vi att få en situation där bostadsbristen för vanligt folk kvarstår, medan det kommer att finnas allt fler tomma lägenheter som ingen har råd att bo i.

Hyresgästföreningen uppmanar nu Uppsalahem att göra ett rejält omtag gällande sin nyproduktion.

Det går att bygga billigt och nu är det dags för Uppsalahem att ta sitt ansvar och bygga för dem som verkligen behöver en bostad och göra riktig allmän nytta.

Jens Nilsson, ordförande Uppsala-Knivsta hyresgästförening

Magnus Näll, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Aros-Gävle