Unga med psykisk ohälsa riskerar att bli utan vård

Vi uppmanar beslutande politiker att fortsätta prioritera öppenvårdsinsatsen som innebär en livsavgörande behandling, skriver My Eriksson, Yvonne Flambe och Helene Wiman.

Mellan januari och september i år hade IKB-teamet tagit emot lika många familjer som under 2020, skriver My Eriksson, Yvonne Flambe och Helene Wiman.

Mellan januari och september i år hade IKB-teamet tagit emot lika många familjer som under 2020, skriver My Eriksson, Yvonne Flambe och Helene Wiman.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2021-11-12 04:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har under de senaste åren rapporterats om en ökad psykisk ohälsa bland barn och unga. Insatser kan ges via till exempel elevhälsa, vårdcentral och BUP:s öppenvård. Nu aviserar länets kommuner att man vill avsluta avtalet med Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) (regionen) om delfinansieringen av ett specialistteam inom BUP som behandlar barn och unga med självskadebeteende och/eller suicidnära beteende.

2008 identifierade regionen och länets kommuner (Uppsala, Tierp, Enköping, Knivsta, Heby, Håbo, Östhammar och Älvkarleby) ett behov av en sammanhållen och specialiserad vård och behandling för barn och unga mellan 13 - 20 år med självskadebeteende och/eller suicidnära beteende och deras familjer. Behandlingsmodellen ”Intensiv kontextuell behandling av självskada" (IKB) startades som projekt 2008. Efter kontinuerliga uppföljningar med framgångsrika resultat permanentades verksamheten 2011. 

IKB vilar på principer från Funktionell Familjeterapi (FFT) och Dialektisk beteendeterapi (DBT) och utförs av ett specialistteam som tillhör BUP. IKB-modellen är evidensbaserad och utvärderad. Specialistteamet består av fyra ungdomsbehandlare och fyra familjebehandlare. Under behandlingstiden arbetar en ungdomsbehandlare och en familjebehandlare intensivt i familjen genom behandlingsträffar flera gånger i veckan. Behandlingen kan ske på mottagningen, i familjens hem eller annan av familjen vald plats. Behandlingsteamet har även ett tätt samarbete med socialtjänst, BUP:s öppenvård och skola. Kriterierna för behandling inom IKB är att traditionell öppenvård inom socialtjänsten och BUP är prövad med uteblivet eller bristande resultat, och att risk för inläggning på psykiatrisk akutavdelning eller placering på behandlingshem föreligger.

Verksamheten är genom ett avtal samfinansierad av regionen och länets åtta kommuner. Kommunerna har aviserat att de har för avsikt att säga upp avtalet. I de kontakter Akademikerförbundet SSR i Uppsala län haft med kommunerna i länet har det framkommit att de saknar verksamheter som motsvarar IKB.

I en debattartikeln i Svenska Dagbladet (17/5 2018) framförde den dåvarande generaldirektören för Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tillsammans med två chefer tre förslag till förbättringar av samhällets stöd till och vård av de mest utsatta barnen. I artikeln konstaterades att brister i samverkan mellan socialtjänsten och BUP är mer regel än undantag: "Varje verksamhet löser sin egen specifika uppgift, men det saknas ett helhetsgrepp för att lösa barnets situation”. 

Ett av förslagen i artikeln var att ”införa mobila specialistteam mellan socialtjänsten (kommunen) och BUP (regionen) över hela landet, som kan komma alla behövande barn till godo, oavsett var de är placerade. Barnen ska inte behöva flytta på sig. Vården ska komma till barnen.”

I vår region finns ett specialistteam som sedan 2011 på ett patientsäkert och verkningsfullt sätt tar emot denna sköra patientgrupp i öppenvårdsbehandling. I det fall länets kommuner avslutar avtalet gällande IKB kommer teamets behandlare att reduceras till hälften. Det är då givet att färre barn och unga ges möjlighet till behandling enligt IKB-modellen. Konsekvenserna blir en ökad risk för allvarlig självskada och/eller ökad suicidrisk för barn och unga. Mellan januari och september i år hade IKB-teamet tagit emot lika många familjer som under 2020. Vi uppmanar beslutande politiker i länets kommuner att ta sitt ansvar och fortsätta prioritera öppenvårdsinsatsen som för vissa barn och unga innebär en livsavgörande behandling. Varje barn/ungdom som avlider till följd av suicid är ett stort misslyckande för samhället!