Det ryska överfallsskriget mot Ukraina har nu pågått i två år. De mänskliga förlusterna i döda och skadade är oerhörda, det handlar om tiotusentals, kanske hundratusentals. De materiella skadorna på bostäder, skolor, sjukhus och infrastruktur i landet är enorma och längs frontlinjen ligger totalt förstörda städer, byar och samhällen i rad efter rad.
Till följd av Rysslands invasion av Ukraina har nästan 8 miljoner människor flytt landet. Av dem har närmare 5 miljoner människor fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv. Cirka 60 000 personer har beviljats tillfälligt skydd i Sverige och uppskattningsvis 40 000 av dem bedöms fortfarande vara kvar i landet.
Rysslands agerande är fullkomligt oacceptabelt och i strid med såväl FN-stadgans våldsförbud som tidigare ingångna avtal (1994 och 1997) mellan Ukraina och Ryssland om att respektera varandras självständighet och gränser. Putins nostalgiska drömmar om att införliva Ukraina i ett ryskt imperium som under tsarväldet på 1800-talet får ej bli verklighet. Ukraina, liksom varje land, har rätt att bestämma över sig själv. Vi kräver att Ryssland lever upp till FN-stadgan och ingångna avtal med Ukraina och villkorslöst drar tillbaka alla sina trupper från hela Ukraina, inklusive Krimhalvön! Ryssland ut ur Ukraina!
De ukrainska flyktingarna i exil lever i en svår, utsatt situation. Familjerna är ofta splittrade med männen försvarande sitt land i Ukraina medan mödrar och barn försöker anpassa sig till ett liv i ett främmande land, främmande språk under en tärande ovisshet om och när de kan återvända till Ukraina. Uppsala har tagit emot knappt ett tusen flyktingar från Ukraina. De ukrainska medborgare som har fått skydd i Sverige har i stort sett samma rättigheter och förutsättningar som asylsökande. Därmed tvingas de att leva på samma låga dagersättning som asylsökande, de har ingen rätt att läsa SFI och de får endast vård som inte kan anstå.
Dagersättningen till flyktingar såväl från Ukraina som andra länder uppgår endast till 71 kronor per dag för en ensamstående vuxen och har legat på samma nivå sedan 1994. Sverige betalar som mest 2 100 kronor i månaden till en ensamstående. Vilket är lägre än i exempelvis Tyskland, Österrike, Spanien, Danmark, Finland och Norge, där ersättningen ligger i intervallet 3300 – 3700 kronor, alltså i snitt cirka 67 procent högre än i Sverige. Vi kräver att ersättningen för såväl asylsökande från andra länder samt för flyktingarna från Ukraina höjs till nivån för riksnormen i försörjningsstödet. För en familj med två vuxna och två barn innebär det att ersättningen höjs från 6 540 kronor till 14 970 kronor per månad, räknat i 2023 års nivåer. Ersättningen bör sedan kommande år följa riksnormens utveckling.
En meningsfull sysselsättning är tillsammans med de materiella villkoren den viktigaste faktorn för hälsan för flyktingar i ett främmande land. Det handlar framför allt om att lära sig språket och delta i andra utbildningsinsatser. Vi anser att asylsökande från andra länder och de som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet bör få rätt att läsa SFI. Flyktingar från Ukraina har arbetstillstånd men föreställningen att de snabbt skulle komma in på arbetsmarknaden var för optimistisk.
De ukrainska flyktingarna i Sverige bör få delta i arbetsförmedlingens etableringsprogram så att de får bättre möjligheter att komma i arbete samt en meningsfull sysselsättning och få möjlighet att bidra till det svenska samhället så länge de är här. När de återvänder hem kan de ha med sig ny kompetens som ett viktigt bidrag till återuppbyggnaden av Ukraina. Det är ett slöseri med resurser om de går arbetslösa och det är orättfärdigt att de inte får möjligheten att känna tillhörighet till det svenska samhället. Ge de ukrainska flyktingarna möjlighet att leva ett värdigt liv i Sverige.