Trump-skog för klimatet

Trump-skogen växer. I dag på Stadsskogens dag ­låter vi plantera 250 mangroveträd på ­Madagaskar, skriver Maria Weimer och Mohamad Hassan. .

Maria Weimer

Maria Weimer

Foto: Dan Pettersson

debatt2017-08-27 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag firar vi Stadsskogens dag i Uppsala.

Liberalerna i Uppsala vill högtidlighålla det genom att gå med i kampanjen för att plantera en Trump-skog.

Idén bygger på att plantera en skog så stor att den kan kompensera för de ökade utsläpp som Trumps omsvängning i klimatpolitiken leder till.

Den amerikanska presidenten tror nämligen inte på beprövad vetenskap om att klimatförändringarna är orsakade av oss människor. Han vill ignorera ett av de största hoten mot livet här på jorden. Trots att forskarvärlden är överens om att vi inte har råd att elda mer kol vill Trump ge kolindustrin i USA en renässans. Det spelar ingen roll för honom att FN:s klimatpanel förutspår smältande isar, havsnivåhöjningar och extremväder. Trump fortsätter hårdnackat att tro på det gamla.

Han vill inte förstå att det finns mycket större ekonomiskt potential och fler jobbchanser i den förnybara sektorn än i en dödsdömd kolbransch. Han är helt enkelt faktaresistent.

Skogen spelar en central roll för oss i Sverige. Inte bara är vi ett land vars halva yta består av skog. Utan vi är också ett av världens största exportländer för skogsprodukter. Ännu viktigare är skogens roll i våra vardagsliv och för vår livskvalitet. Visste du att hälften av svenskarna besöker skogen minst en gång i veckan? Många Uppsalabor rör sig genom Stadsskogen flera gånger i veckan, för att jogga, motionera hunden eller bara cykla till jobbet.

Vi liberaler strävar efter att lämna det fossila samhället och gå över i ett grönt samhälle.

För att minska koldioxidsläppen och öka inlagringen av kol spelar skogen en central roll. Den svenska skogen tar upp mer växthusgaser än den släpper ut och fungerar därför som kolsänka. Men tyvärr påverkas även vår svenska skog av klimatförändringarna. När me­del­temperaturen ökar ser vi större problem med rotröta, skadliga insekter, torka och stormar.

I Sverige har vi än så länge gott om frisk skog men på global nivå är problemet större. Det finns ett stort behov av att plantera mera skog för att öka inlagringen av koldioxid.

Därför tycker vi att kampanjen för att plantera en Trump-skog är viktig. Kampanjen har redan finansierat 375 000 nya träd, och totalt har 50 000 dollar investerats.

Målet är enkelt: den nya skogen ska lagra de ökade koldioxidutsläppen som Trumps klimatpolitik väntas leda till. På Madagaskar är 90 procent av den ursprungliga skogen förstörd och återplantering är nödvändig. Med hjälp av Liberalernas bidrag på 25 dollar kommer 250 stycken mangroveträd planteras i där. Med en enkel donation gör vi vår planet lite grönare och minskar skadorna av en vetenskapsfientlig president.

Vi hoppas att vi med den här artikeln kan inspirera fler Uppsalabor att ansluta sig till kampanjen. Finns det något bättre sätt att hedra vår egen Stadsskog än att bidra till att människor på andra sidan jorden kan återfå förlorad skog?

Vi får inte glömma bort att vi bara har en planet. Det är vårt ansvar att lämna den till våra barn i ett minst lika gott skick som vi fick ärva i den av våra föräldrar.

Maria Weimer, riksdagsledamot från Uppsala (L)Mohamad Hassan, kommunalråd Uppsala (L)

Klimatet