Dagens Upphovsrätt skapar rädda forskare

Svensk lagstiftning motverkar ambitionerna att vara ett ledande land för forskning och innovation, skriver Silvia Ernhagen med flera.

När forskningen sker med stöd av AI eller andra datoriserade metoder hänger svensk upphovsrätt inte med.

När forskningen sker med stöd av AI eller andra datoriserade metoder hänger svensk upphovsrätt inte med.

Foto: Richard Drew

Debatt2024-06-29 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk upphovsrätt är inte anpassad för modern forskning, och i synnerhet inte om forskningen sker med AI eller datoriserade metoder, så kallad text- och datautvinning. Dagens lagliga begränsningar innebär till exempel att en forskare vid Uppsala universitet måste ta sig fysiskt till den institution som har materialet hen vill beforska med digitala metoder.

Det finns inga lagliga möjligheter att få tillgång till material digitalt på distans, vilket skapar stor frustration bland forskare och dessutom riskerar att leda till att Sverige halkar efter som forskningsnation. 

Den snabba tekniska utvecklingen ger forskare världen över nya möjligheter. Material som tidigare bara funnits analogt digitaliseras och det tas fram nya metoder och modeller för att bearbeta stora mängder textuella data. Som komplement till traditionell forskning ger det redan i dag helt nya perspektiv. Samtidigt finns det många hinder när material digitaliseras och ska beforskas. Ett sådant är upphovsrätten. Det gör inte bara att forskare hindras i sin verksamhet, det gör dessutom att Sverige halkar efter på den globala forskningsfronten.

undefined
Silvia Ernhagen, Svensk biblioteksförening, Lisa Gemmel, Svensk biblioteksförening, John Andersson, Wikimedia Sverige, Eric Luth, Wikimedia Sverige.

Upphovsrätten regleras i hög grad på EU-nivå. Inskränkningar i upphovsrätten – alltså möjligheten använda skyddade verk på ett sätt som vanligtvis inte är tillåtet – får bara göras genom EU-direktiv. En sådan inskränkning rör möjligheten att digitalisera kulturarvsmaterial och göra en digital kopia av materialet för forskning med hjälp av text- och datautvinning (TDM).

Det innebär i korthet att man använder stora datamaskiner för att identifiera trender och mönster i materialet, på ett sätt som hade varit mycket tidskrävande att göra manuellt. Inskränkningarna i upphovsrätten för den här typen av forskning är dock både snäv och svårtolkad, såväl på EU-nivå som när de implementerats i svensk lagstiftning.

För biblioteken och kulturarvsinstitutionerna ställer de begränsade och svårtolkade inskränkningarna i upphovsrätten till problem. Bibliotekarier kan inte ge forskare svar på de frågor de har. Varken biblioteken eller forskarna vågar heller fatta beslut i osäkra lägen, då upphovsrättsbrott kan stå användarna dyrt.

Ett nytt förslag på implementering av inskränkningar i upphovsrätten bereds i detta nu i Regeringskansliet. Förhoppningsvis kommer det att leda till färre hinder för forskare. Samtidigt visar en översyn av upphovsrättsliga hinder för forskning i EU som EU-kommissionens enhet för forskning och utveckling har gjort, att de svenska forskningsinskränkningarna är mer begränsade än inom övriga EU. Detta får en direkt påverkan på forskares vardag och motverkar de svenska ambitionerna att vara ett ledande land för forskning och innovation. 

undefined
En forskare vid Uppsala universitet måste fysiskt ta sig till en institution, trots att materialet är digitalt.

Användning av verk inom vetenskaplig forskning hamnar i dagsläget mellan kultur-, utbildnings- och justitieministrarnas kompetensområden, vilket gör att ingen tar ansvar för att Sverige halkar allt längre efter den globala forskningsfronten inom TDM och maskinlärning. 

Genom en forskningsvänlig upphovsrättslagstiftning kan lärosätesbiblioteken vara med och bygga en efterfrågad forskningsinfrastruktur med digitaliserat material, men det kräver att regeringen utnyttjar potentialen i den befintliga EU-lagstiftningen och samtidigt tar på sig ledartröjan i EU för fortsatt utveckling av forskningsinskränkningarna i upphovsrätten. Till exempel måste kopior av digitaliserat material få delas över gränserna mellan EU-länder i forskargrupper som är gränsöverskridande. 

Svensk biblioteksförening och Wikimedia Sverige arbetar båda för en upphovsrättslagstiftning som möjliggör för bibliotek och andra kulturarvsinstitutioner att tillgängliggöra, sprida och använda information och kunskap. Vårt kulturarv måste kunna beforskas, samtidigt som upphovsmännens rättigheter inte kränks. Det är en balansgång vi är övertygade om att lagstiftaren kan hantera.