I dagarna publicerade UNT en artikel om en studie som konstaterar att en trängselskatt i Uppsala vore samhällsekonomiskt gynnsamt och därför bör införas. Det dröjde inte länge innan många läsare hade uttryckt sina känslor gentemot förslaget. Milt sagt blev många förbannade över studiens slutsatser, som bara ses som ett ytterligare verktyg för politiken att beskatta medborgarna.
Gällande just politiken har kommunens politiska styre svarat högst svävande om förslaget.
Det enda svar som givits är att frågan eventuellt kan vara föremål för utredning när nästa års trafikplan ska tas fram. Det verkar alltså högst tveksamt om partierna vågar röra frågan över huvud taget. Detta är djupt oroande.
Det finns inga argument för att vi ska fortsätta med status quo i den klimatkris som vi just nu befinner oss i.
Samtidigt som det runt om i världen sker naturkatastrofer, massflykt och artutrotning till följd av klimatförändringarna så lever vi i Sverige som om vi hade fyra jordklot. Om vi ska ha en levande planet i framtiden måste vi föra en kraftfull politik som drastiskt minskar utsläppen, inte minst genom att ta tag i den massiva bilismen.
I trängselskattstudien beskrivs en modell för vilka mätstationer och taxeringsnivåer en skatt skulle kunna ha. Det finns alltså ett färdigt förslag för politikerna att ta ställning till, men ändå så gör de inte just det. Vi i Grön Ungdom vet att det inte finns mer tid att slösa. Vi menar att en trängselskatt är absolut nödvändig och att fördelarna med en sådan är flera:
Med befintlig politik når Uppsala kommun inte sina egna klimatmål.
Kommunens utsläpp är inte ens nära att minska i den utsträckning som krävs, inte minst för att transportsektorns utsläppsmängd står still. När Stockholm införde trängselskatt minskade bilismen kraftigt, trots att taxan inte sattes på någon hög nivå. Detta är värt att prova även i Uppsala.
Utöver att vara klimatfarliga är utsläppen också hälsofarliga.
Uppsala är Sveriges värsta stad när det gäller utsläpp av det giftiga ämnet kvävedioxid, som nästan uteslutande orsakas av biltrafikens avgaser. Hela 31 dagar under år 2018 överskreds gränsvärdet, alltså när det är rent hälsofarligt att andas luften. Genom en trängselskatt kan biltrafiken minska och luftkvaliteten öka.
I dag är Uppsala den stad i Sverige som har näst mest trängsel.
Genom en trängselskatt kan antalet onödiga bilresor minska, vilket skulle gynna dem med större bilbehov och kollektivtrafiken, som då lättare kan ta sig fram. Dessutom kommer staden att bli mer attraktiv att vistas, cykla och promenera i när bilismen minskar. Alternativet är att kommunen tvingas upplåta mer mark för bilvägar i stället för bostäder och grönområden när staden expanderar.
Intäkterna från trängselskatten kan stärka kommunen.
I rapporten nämns att intäkterna möjliggör en sänkning av kommunalskatten, men vi ser att de med fördel kan användas till att bygga ut kollektivtrafiken och pressa biljettpriserna, inte minst för unga och äldre. Det skulle gynna kommunens invånare och samtidigt bidra till att nå klimatmålen.
Sammantaget är trängselskatten en god åtgärd för att stärka kommunens klimatarbete och minska trängseln, som annars kommer att bli ohållbar när staden expanderar.
Om vi inte vågar föra en politik som minskar bilismen och utsläppen kommer vi att få stora problem i framtiden. Det är tydligt att politikerna nu måste våga föra en ambitiös politik för hela kommunen och klimatet genom att införa en trängselskatt i staden. Vi har inte mer tid att slösa.