Stölder, rån, hot och våld har tyvärr blivit en del av vardagen för oss i handeln. Vi märker dessutom att problemet tyvärr ökar. Varje år drabbas näringslivet av brottslighet till ett värde av 100 miljarder kronor, enligt Svenskt Näringsliv. Enligt undersökningen är fastighetsägare de som är värst drabbade, därefter kommer vi som är företagare inom handeln.
Myndigheter och politiker pekar på att brotten minskar, medan vi som jobbar inom handeln upplever det motsatta. Enligt Svensk Handels indikator för brottsrisk löper företagare inom livsmedelsbranschen mycket hög risk att drabbas av stöld, rån och inbrott här i Uppsala.
Vi och våra medarbetare vill inget annat än att göra det vi är bra på, det vill säga finnas till hands för våra trevliga kunder och vara en härlig mötesplats där vi ägnar oss åt mat och måltidsinspiration. Det många inte vet är att i snitt försvinner varor för 8000 kronor varje dag hos oss. Det kan vara allt från flera kilo, dyr oxfilé till att hyllan med chokladkakor länsas.
Det verkar finnas de som anser att våra butiker är tjuvarnas skafferi. Vi upplever att stölder sätts i system men att polisen verkar se allt detta som små vardagsbrott och att åklagare väljer att inte utreda dessa brott utan lägger ner anmälningar på löpande band.
Vi har respekt för att alla försöker göra sitt jobb på allra bästa sätt. Men totalt sett leder den brottslighet som drabbar handeln till stora belopp och det här är ett allvarligt och verkligt bekymmer för oss som företagare. Myndigheternas agerande är förvånande eftersom vi ser att den här så kallade vardagsbrottsligheten ofta är ett insteg för unga som vill göra en kriminell karriär, eller så är det ett tydligt tecken på större kriminell verksamhet, exempelvis häleri.
För lite drygt ett år sedan fick vi en ny svensk lag om tillträdesförbud till butik. Vi tycker det är bra att politikerna har lyssnat på oss handlare. De få handlare som får tillträdesförbud meddelar att lagen fungerar bra, men problemet är att det beslutas om alldeles för få tillträdesförbud. Vi är oroade över att svenska åklagare bara verkar besluta om tillträdesförbud då det rör sig om redan dömda personer för brott i den specifika butiken.
Med tanke på att i princip alla anmälningar om stölder och hot läggs ner av åklagare är det en försvinnande liten andel av våra anmälningar som leder till att någon blir fälld. Lagen om tillträdesförbudet är tänkt att verka som ett verktyg att förhindra brott mot kunder och medarbetare i butik.
Vi behöver därför:
1) En tillgänglig polis i hela landet som tar brott som drabbar handeln på allvar. Åklagare tycks slentrianmässigt lägga ner nästan alla utredningar.
2) Tillämpningen av den nya lagen om tillträdesförbud behöver göras om. Tillträdesförbud får positiva effekter. Men just nu vill många åklagare att endast dömda kriminella portas. Lagen ska ju användas för att förhindra hot, våld och stöld.
3) Debatten om butiksstölder måste breddas. Det handlar om att värna jobbtillfällen, arbetsglädje och trygghet i hela vårt samhälle.
Vi tror att det som i realiteten kan göra skillnad i Uppsala är om kommunen, tillsammans med polisen, föreningar och företagare delar samma målbild, diskuterar konkreta åtgärder och framförallt agerar gemensamt mot brottsligheten. Vi finns i alla fall här. Alla dagar i veckan!