Tryggheten fortsätter att vara en av de viktigaste politiska frågorna i Uppsala. Nya siffror från BRÅ visar att fyra av tio länsbor är mycket oroade över brottsligheten.
Siffrorna visar också att över åtta procent i Uppsala län uppger att de utsatts för sexbrott under 2017.
Det är högst i hela landet och ett misslyckande. Hemmet och offentliga miljöer ska både upplevas som trygga och vara trygga.
I en stad som Uppsala där många rör sig ute på kvällarna är det viktigt att statsmiljön bidrar till trygghet. I terminsstart är det många studenter som ska ta sig hem sent på kvällen, flera av dem nya i Uppsala och med sämre lokalkännedom. Men ingen ska behöva hålla koll på vilka områden som är säkrare att röra sig i och vilka vägar som bör undvikas. Tryggheten ska sättas främst i Uppsala.
Moderaterna vill:
Se fler polisanställda i Uppsala. M/KD-budgeten som riksdagen antagit innebär 350 fler polisanställda i Uppsala senast 2024.
Utvidga området där kommunala ordningsvakter får patrullera och förstärka deras närvaro på brottsutsatta platser.
Öka antalet trygghetskameror på brottsutsatta platser.
Stadsplanera för att undvika att skapa brottsunderlättande platser, exempelvis röja buskage vid gång- och cykelvägar och bättre gatubelysning.
Se en tätare samverkan mellan polis och andra myndigheter.
Uppsala län sticker ut vad gäller sexualbrott. Andelen är två procentenheter högre än snittet i landet. Undersökningen visar också att siffrorna för grova sexualbrott är högst i landet.
Utöver skärpta straff vill vi se grupper som är specialiserade på sexualbrott i alla polisregioner.
Många av sexualbrotten sker i hemmet vilket gör mörkertalet stort. Att anmäla kan kännas jobbigt och svårt. Men det är aldrig den som utsätts för sexualbrott som bär ansvar, det är alltid förövaren. Därför vill vi se både skärpta straff och en ökad satsning på brottsförebyggande arbete. Nationellt vill vi se en studie av de sexualbrott som begås. Denna bör ligga till grund för förändrad lagstiftning och utformning av informationsinsatser. Rättsväsendets myndigheter ska ges ett tydligt uppdrag att sprida information om sexualbrott. Privata och ideella initiativ som syftar till att arbeta mot skeva värderingar på olika nivåer i samhället ska stödjas. Det kan handla om allt från insatser riktade mot idrottsrörelsen och jargongen i omklädningsrummen till våra skolor och arbetsplatser. Vårt Uppsala sätter tryggheten främst.