Varje år betalar en medelinkomsttagare mer än 45 000 kronor i en dold inkomstskatt som få känner till. De senaste 15 åren har den allmänna löneavgiften som arbetsgivare betalar på lön mer än fyrfaldigats från 50 miljarder kronor år 2006 till hissnande 229 miljarder kronor år 2021. Hög skatt på arbete är fel. Dold, hög skatt på arbete är dubbelfel.
Det brukar sägas att statlig inkomstskatt bara betalas av dem med höga löner. Men det gäller bara den synliga statliga inkomstskatten. När vanliga löntagare nu får lönen utbetald inför sommaren och samtidigt får sina lönespecifikationer så kommer där anges hur mycket som har betalats i kommunal skatt. Men vad som inte framgår av lönespecifikationerna är att alla löntagare betalar nästan 12 procent av sina löner i statlig inkomstskatt, även de med de lägsta inkomsterna. I det som kallas för arbetsgivaravgifterna är nämligen en stor del ren skatt, men en dold sådan som kallas för den allmänna löneavgiften som helt saknar koppling till socialförsäkringssystem.
Sverige har idag bland världens högsta skatter. Våra höga skatter ställer höga krav på att det offentliga leverera på sina löften. Men hur ska man som skattebetalare kunna veta om man får valuta för sina skattepengar när man inte vet hur mycket skatt man betalar? Enligt de undersökningar som finns gjorda underskattar nio av tio hur hög skatt en medelinkomsttagare egentligen betalar. Det blir svårt för väljare att avgöra om man får valuta för pengarna eller hur behovet av höjda eller sänkta skatter ser ut när man lever i ovisshet om hur hög skatten är.
När den allmänna löneavgiften infördes låg den på drygt en ynka procent. Sedan dess har den sakta men säkert och nästan helt utan offentlig debatt höjts till dagens nivå på 11,62 procent av lönen. De senaste 15 åren har statens intäkter från den allmänna löneavgiften skenat från 50 miljarder kronor om året till smått osannolika 229 miljarder kronor år 2021. Det betyder att det är en av de största skatteposterna.
Den synliga skatten på arbete, alltså kommunal och vanlig statlig inkomstskatt, uppgår till 690 miljarder kronor om året. Den dolda skatten är alltså lika stor som en tredjedel av den synliga. Det är en orimlig ordning att politiken pratar om sänkta skatter på arbete samtidigt som de höjs i det dolda. I takt med att de dolda skatterna växer minskar allmänhetens insyn och förståelse för skattesystemet.
Varför ökar då de dolda skatterna? Den dolda skatten på arbete har de senaste åren blivit en ordentlig kassako för staten. Samtidigt som de synliga skatterna på arbete har minskat, så har de dolda ökat. Den allmänna löneavgiften står nu för tio procent av alla skatteinbetalningar i Sverige. Dolda skatter skapar inte lika missnöjda medborgare som synliga. Hur ska man kunna vara arg över en skatt man inte ens vet att man betalar?
För att öka skattebetalarnas insikt om hur mycket skatt man betalar och på så sätt öka legitimiteten för skattesystemet behöver en rad justeringar genomföras.
– Synliggör arbetsgivaravgifterna på lönebeskedet
Genom att synliggöra arbetsgivaravgifter på lönebeskedet och i deklarationen får löntagare enklare en korrekt bild om hur deras skattesituation ser ut.
– Separera tydligt avgifter till socialförsäkringar från skatter
Med en tydlig uppdelning i arbetsgivaravgifterna mellan avgifter till socialförsäkringssystemet och skatter är staten transparant och ärlig med vilka skatter som tas ut på lön och vilka avgifter som betalas till specifika förmåner.
– Låt en allmän statlig löneskatt ersätta den allmänna löneavgiften
Benämn den allmänna löneavgiften för vad den i verkligheten är, nämligen en allmän statlig löneskatt.
Sverige behöver en rejäl sänkning av skatten på arbete, så att fler kan få jobba mer och behålla mer av sin lön. Men Sverige behöver framför allt synliga och transparenta skatter så att medborgarna kan fatta genomtänkta och välgrundade beslut. Inte minst under ett valår.